Οικονομία

Πώς η κλιματική αλλαγή και οι καύσωνες αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

«Τον Ιούλιο, με τις μέσες θερμοκρασίες να είναι ήδη τουλάχιστον 1,1 °C θερμότερες παγκοσμίως από τα προβιομηχανικά επίπεδα, περιοχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας έλιωναν κάτω από “θερμικούς θόλους”. Από την Κίνα έως την Ιταλία σημειώθηκαν ρεκόρ θερμοκρασίας», σημειώνεται στους «Financial Times».

‘Επειτα από χρόνια αδράνειας ή δειλών βημάτων ανάσχεσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μετρούν τώρα το κόστος των κλειστών εταιρειών και της μειωμένης παραγωγικότητας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από ακαδημαϊκούς του Dartmouth πέρυσι διαπίστωσε ότι οι καύσωνες, που προκλήθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 16 εκατ. δολάρια σε μια περίοδο 21 ετών, από τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με την Kathy Baughman McLeod, διευθύντρια του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller στο Atlantic Council, η ακραία ζέστη «μειώνει την ανάπτυξή μας» καθώς «οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης λυγίζουν, τα μετρό κλείνουν, τα εστιατόρια πρέπει να κλείσουν επειδή για το προσωπικό στην κουζίνα κάνει πολλή ζέστη».

Το κόστος αυτό μάλιστα είναι πιθανό να αυξηθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες. «Η ακραία ζέστη είναι μία από τις πολύ σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Dan Jorgensen, υπουργός για το κλίμα της Δανίας. «Τα πολύ τραγικά νέα είναι ότι πιθανότατα η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Οπως σημειώνουν οι «Financial Times», ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η ακραία ζέστη αποτελεί οικονομική απειλή είναι ότι δυσκολεύει την εργασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες συμβαδίζουν με χαμηλή παραγωγικότητα.

Σε συνθήκες ζέστης, οι άνθρωποι συνήθως «εργαζόμαστε πιο αργά, αναλαμβάνουμε περισσότερο ρίσκο, η γνωστική μας λειτουργία μειώνεται», λέει η Laura Kent του Institution of Mechanical Engineers, μιας επαγγελματικής ένωσης που πρόσφατα συνέταξε μια έκθεση σχετικά με το πώς η βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμοστεί στην ακραία ζέστη.

Μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του οργανισμού του ΟΗΕ για τους εργαζομένους, προέβλεψε ότι μέχρι το 2030, το ισοδύναμο άνω του 2% των συνολικών ωρών εργασίας παγκοσμίως θα χάνεται κάθε χρόνο, είτε επειδή κάνει πολλή ζέστη για να εργαστεί κανείς είτε επειδή οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται με πιο αργούς ρυθμούς.

Περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι στις πόλεις σήμερα κινδυνεύουν από ακραία ζέστη, αριθμός που αναμένεται να οκταπλασιαστεί μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον Sachin Boite, διευθυντή κλιματικής ανθεκτικότητας του δικτύου δημάρχων C40 που πιέζει για περιβαλλοντική δράση.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago