Από το πρωί του Σαββάτου λοιπόν ο Εμανουέλ Μακρόν θα προεδρεύει υπό μια έννοια σε ολόκληρη την ΕΕ, αφού η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία της Ενωσης. Το αν θα είναι πρόεδρος και όταν θα έχει ολοκληρωθεί το εξάμηνο μένει να το αποφασίσουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι τον ερχόμενο Απρίλιο. Σε ότι αφορά το γαλλικό κατεστημένο η επιλογή είναι προφανής. Ο άλλοτε υπάλληλος της Ρότσιλντ φαίνεται να παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή, όσο και αν στις δημόσιες εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα ο φιλόδοξος πολιτικός επιμένει ότι δεν είναι ο «Πρόεδρος των Τραπεζών και των επιχειρήσεων».
Το γεγονός ότι παρά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η σχετική είδηση πριν από μερικούς μήνες ο Μακρόν επέμεινε να συνδυάσει την προεδρία στην ΕΕ με «χορηγίες» μεγάλων επιχειρήσεων γεννά βεβαίως κάποιες αμφιβολίες.
Εντάξει δεν πρόκειται να δούμε διαφημίσεις σαν εκείνες στο Champions League του τύπου «Η επόμενη σύνοδος κορυφής είναι μια προσφορά της Renault», αλλά το logo της εταιρίας όπως και κάποιων άλλων θα κοσμεί εκδηλώσεις της προεδρίας, με αντάλλαγμα προσφορές σε είδος και όχι σε χρήμα, όπως είχαν διαβεβαιώσει προ μηνών από το προεδρικό μέγαρο. Αυτό βεβαίως είναι το λιγότερο. Αλλωστε η μόδα των χορηγιών δεν είναι γαλλική ανακάλυψη.
Η Αυστρία το 2018 συνεργάστηκε με Porsche, Audi και Microsoft, η Μάλτα το 2017 με BMW, AirMalta και Microsoft και η Σλοβακία το 2016 με Peugeot, Orange και Microsoft. Το 2019 η «χορηγία» της Coca Cola προς την προεδρία της Ρουμανίας είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, έως και προσφυγές στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή έτσι ώστε να καταδικαστεί αυτή η πρακτική.
Πιο σοβαρό είναι αυτό που περιγράφει η οργάνωση «Corporate Europe Observatory» (CEO) στις Βρυξέλλες, το Παρατηρητήριο Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, που ασχολείται με την επιρροή των μεγάλων λόμπις στην πολιτική της ΕΕ. Η CEO δημοσίευσε λοιπόν μια μελέτη, ενόψει της γαλλικής προεδρίας με τον εύγλωττο τίτλο «Υπό την επήρεια», όπου και καταδεικνύει την επίδραση που έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης, φυσικά πρωτίστως της Γαλλίας, στις προτεραιότητες του κυρίου προέδρου για το εξάμηνο της προεδρίας.
Πέραν του θέματος των χορηγιών η έκθεση σημειώνει, ότι από τις 4ο συναντήσεις προετοιμασίας της προεδρίας, που έκανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης στην ΕΕ, οι 31 ήταν με λομπίστες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μόνο 2 με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και 7 με δεξαμενές σκέψεις ή δημόσιους φορείς.
Δεν είναι τυχαίο ότι στον πυρήνα των προτάσεων της γαλλικής προεδρίας βρίσκεται η ιδέα της δημιουργίας «εταιριών πρωταθλητριών» με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ανάμεσά τους φυσικά και εταιρίες της ενέργειας, με το Παρίσι να θέλει να σπρώξει και να κατοχυρώσει ως «καθαρή» την πυρηνική ενέργεια αν και το θέμα προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Συνολικά όμως υπάρχει μια λογική σύνδεσης συμφερόντων μεγάλων γαλλικών εταιριών με τις υπό επεξεργασία πολιτικές της Ενωσης, κάτι που αποδεικνύει και η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στο χώρο των «περιστρεφόμενων θυρών» στις μετακινήσεις δηλαδή υψηλόβαθμων στελεχών της «οικονομίας» προς τη δημόσια διοίκηση και αντίστροφα.
Ακόμα και στον τομέα της Υγείας, που η σημασία του αναδείχτηκε με επώδυνο τρόπο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό που φαίνεται να επιχειρείται είναι η στήριξη της διείσδυσης του ιδιωτικού τομέα σε περιοχές που μπορούν να εγγυηθούν κερδοφορία, το άνοιγμα αγορών στους κλάδους της περίθαλψης και φροντίδας.
Οπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, στο πλευρό του σε αυτή την προσπάθεια θα έχει ο κύριος Μακρόν και τον διορισμένο από τον ίδιο Γάλλο Επίτροπο, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής τόσο της πυρηνικής ενέργειας όσο και των ιδιωτικοποιήσεων.
Η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου είναι με άλλα λόγια να συνδυάσει προεκλογικές του υποσχέσεις για εσωτερική χρήση, με την προώθηση πολιτικών στην ΕΕ, που θα φρεσκάρουν την εικόνα του ως «ευρωπαϊστή», αλλά και θα μπορέσουν να ενισχύσουν το ρόλο του γαλλικού κεφαλαίου στην Ευρώπη.
Σε σχέση με πάγια αιτήματα, όπως η διαφάνεια στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, η δημοσιοποίηση για παράδειγμα «πρακτικών» για το τι συζητιέται στα όργανα της ΕΕ από το Συμβούλιο, μέχρι το Κολέγιο των Επιτρόπων στο πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας δεν υπάρχει κουβέντα. Μάλλον αυτό το ζήτημα δε μπόρεσε να προσελκύσει αρκετούς χορηγούς.
Διαβάστε ακόμα
Γαλλική προεδρία με το βλέμμα στα σύνορα και τα εξοπλιστικά
Οταν η «πράσινη βιασύνη» της Κομισιόν μπλέκει στα γαλλογερμανικά γρανάζια
Τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο Μακρόν
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…