Κόσμος

«Ομικρον» λένε και… κλαίνε στην Ευρώπη

Η Γαλλία κατέγραψε εθνικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ για νέες μολύνσεις από κορωνοϊό, καθώς η παραλλαγή Ομικρον τροφοδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο, με πολλές χώρες ανάμεσά τους και την Ελλάδα να σημειώνουν νέα υψηλά.

Η Γαλλία ανέφερε 208.000 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, μετά το προηγούμενο ρεκόρ των σχεδόν 180.000, που είχε σημειωθεί την προηγούμενη μέρα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γαλλίας είναι ήδη ανησυχητική λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Αν και το «μαζικό κύμα» των κρουσμάτων Ομικρον δεν είχε ακόμη επιπτώσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, η υπουργός Υγείας είπε ότι τελικά αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο με 183.037 νέα κρούσματα, η Ιταλία (98.030), η Ισπανία (99.671), η Πορτογαλία (26.867), η Δανία (22.023) όπως και η Ελλάδα ανέφεραν νέα ρεκόρ κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, ενώ εκτός Ευρώπης, ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ έφτασε τα 267.000 την Τρίτη, με την Ομικρον να αντιπροσωπεύει το 59%. από αυτά.

Οι νέες μολύνσεις στην Αυστραλία αυξήθηκαν σε σχεδόν 18.300 την Τετάρτη, επισκιάζοντας το προηγούμενο υψηλό των περίπου 11.300 που σημειώθηκε μια ημέρα νωρίτερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία των παραλλαγών Δέλτα και τελικά οδήγησε σε ένα ανησυχητικό παλιρροϊκό κύμα λοιμώξεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηλείας και των θανάτων. Ο γενικός διευθυντής της, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ επειδή η Ομικρον, που εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε τσουνάμι κρουσμάτων». Ο ΠΟΥ προειδοποιεί εδώ και ημέρες για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συστημάτων υγείας, παρά τις έρευνες που μιλούν για ηπιότερη νόσηση εξαιτίας της νέας παραλλαγής.

Ο ιλιγγιώδης ρυθμός μετάδοσης της νέας παραλλαγής αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ της εκ νέου επιβολής περιορισμών για την προστασία των νοσοκομείων και της διατήρησης ανοιχτών οικονομιών και κοινωνιών.

Οι Γάλλοι βουλευτές ξεκίνησαν την Τετάρτη τη συζήτηση ενός νέου νόμου. που θα επιτρέπει μόνο σε εμβολιασμένα άτομα να εισέρχονται σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους, μουσεία, αθλητικούς χώρους και άλλους δημόσιους χώρους, με την απόδειξη αρνητικού τεστ Covid να μην γίνεται πλέον αποδεκτή.

Στην Ιταλία, όπου οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα χρειάζονται ένα «πράσινο πάσο» που να αποδεικνύει τον εμβολιασμό, την ανάρρωση ή ένα αρνητικό τεστ για να εισέλθουν στον χώρο εργασίας, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης μια πρόταση για τον αποκλεισμό όσων μπορούν να παρουσιάσουν μόνο αρνητικό τεστ. Η Ιταλία είναι μία από τις πολλές χώρες που έχουν ακυρώσει ή περιορίσει τις δημόσιες γιορτές μετά την αναζωπύρωση του ιού.

Τα κρούσματα της Covid-19 στην Ελβετία έσπασαν και πάλι ρεκόρ σήμερα, με 17.634 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ ανέφερε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο Γκι Παρμελέν και τον επικεφαλής των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας για να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης. Το υπουργείο έχει ήδη σχεδιάσει μέτρα που θα εφαρμοστούν, εφόσον χρειαστεί, καθώς αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες.

«Οι μολύνσεις από την Όμικρον αυξάνονται ραγδαία», ανέφερε ο υπουργός στο Twitter. Η παραλλαγή αυτή έχει ήδη επικρατήσει στην Ελβετία και υπολογίζεται ότι το 58% των κρουσμάτων οφείλονται σε αυτήν.

«Η επόμενη δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και κλεισιμάτων, είναι έτοιμη. Η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει γρήγορα, όταν θα είναι διαθέσιμα πιο ακριβή στοιχεία για την επικινδυνότητα της Όμικρον», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να περιμένουν να χτυπήσει το κύμα της Ομικρον. Οι αριθμοί των κρουσμάτων εξακολουθούν να μειώνονται στη Γερμανία (40.043 κρούσματα), αλλά ο υπουργός Υγείας της, Καρλ Λάουτερμπαχ, είπε ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, επειδή έγιναν λιγότερα τεστ κατά την περίοδο των εορτών. Υπολόγισε τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων «δυο ή τρεις φορές υψηλότερο» από το ποσοστό που αναφέρθηκε την Τετάρτη για 205 κρούσματα Covid ανά 100.000 άτομα σε επτά ημέρες, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι αναμένει ένα απότομο άλμα «μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Την Τρίτη η Γερμανία έκλεισε τα νυχτερινά κέντρα και διέταξε τους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων να τις πραγματοποιήσουν κεκλεισμένων των θυρών. Περιόρισε επίσης τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε 10 εμβολιασμένα άτομα ή μόνο σε δύο νοικοκυριά εάν υπάρχει μη εμβολιασμένο άτομο. Οι κανόνες προστέθηκαν στους περιορισμούς που ήδη αφορούν τους μη εμβολιασμένους, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος σε καταστήματα, εστιατόρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Λάουτερμπαχ προειδοποίησε ότι οι κανόνες ενδέχεται να πρέπει να σκληρύνουν περαιτέρω, καθώς τα υπάρχοντα μέτρα «δεν θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν μια σημαντική αύξηση των περιπτώσεων της Ομικρον τις επόμενες εβδομάδες».

Διαβάστε ακόμα:

Γεροτζιάφας: Καθυστέρησαν τα μέτρα – Η χώρα εισέρχεται σε μεγάλη υγειονομική κρίση

ΠΟΥ: Παραμένει «πολύ υψηλός» ο κίνδυνος που εγείρει η μετάλλαξη «Όμικρον»

Ολλανδία: Κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago