Κόσμος

Ο Μπορέλ ως σχολιαστής αποφάσεων Ρωσίας-ΗΠΑ για το ίδιο του το σπίτι

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ άργησε λίγο, αλλά μίλησε. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αξιώσεις, που εγείρει η κυβέρνηση της Ρωσίας για να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της και να σταματήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) προς ανατολάς, ειδικά σε σχέση με την εισδοχή της Ουκρανίας σε αυτό.

Οι απαιτήσεις αυτές «είναι αποκλειστικά και μόνο στη ρωσική ημερησία διάταξη και είναι εντελώς απαράδεκτες, ειδικά όσον αφορά την Ουκρανία», έκρινε ο κ. Μπορέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο «ΥΠΕΞ» της Ενωσης σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά για πρώτη φορά παρουσίασε «σε γραπτή μορφή την ατζέντα της», κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ. «Αυτό το κάνουν μόνο οι νικητές: λένε πως αυτοί είναι οι όροι μου».

Ο Ισπανός πολιτικός μπορεί βεβαίως να οργίζεται δωρεάν και να λέει ότι θέλει. Η ουσία είναι ότι Ρωσία και ΗΠΑ ετοιμάζονται για συνομιλίες στη Γενεύη στις αρχές Ιανουαρίου με ακριβώς αυτή την ατζέντα και την ΕΕ απούσα… Είναι ακόμα ασαφές ποιος θα εκπροσωπήσει τις δύο πλευρές, αλλά η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Διάλογος για τη Στρατηγική Ασφάλεια» που ξεκίνησαν Μπάιντεν και Πούτιν, με αφετηρία την αναβίωση των συνθηκών ελέγχου των πυρηνικών όπλων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επιβεβαίωσε την Τρίτη την ημερομηνία (10 Ιανουαρίου) και την τοποθεσία, ενώ αντίστοιχη επιβεβαίωση υπήρξε και από εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν για την πρώτη τους σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στην ίδια πόλη, χωρίς κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σε μια συνάντηση πάντως που εκ των προτέρων είχε χαρακτηριστεί «γνωριμίας».

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτείων διακρίνεται τώρα μια διάθεση κατευνασμού και εξεύρεσης κάποιου «modus vivendi» με τη Μόσχα, αφού στο μυαλό της αμερικανικής διπλωματίας υπάρχει πάντα και ο φόβος της Κίνας, την οποία θεωρούν απειλητικό ανταγωνιστή, αλλά δεν θέλουν να την στείλουν στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Οι μεγαλοστομίες του κυρίου Μπορέλ είναι βεβαίως «βερεσέ», όπως έχει δείξει η συμπεριφορά της Μόσχας και στο παρελθόν. Η πραγματικότητα λέει ότι για ένα εκ φύσεως ευρωπαϊκό πρόβλημα θα συναντηθούν για να αποφασίσουν δύο… ξένοι.

Αναλυτές επισημαίνουν την αδυναμία της Ευρώπης να δώσει πραγματικές απαντήσεις στα δικά της προβλήματα. Θυμίζουν τι είχε συμβεί τη δεκαετία του ’90 με τη διάλυση της Γιουργκοσλαβίας, τότε που είχαν κληθεί τελικά οι ΗΠΑ να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, αλλά και στη μεγάλη κρίση της Ουκρανίας το 2013, όταν η συμβιβαστική λύση που είχαν απεργαστεί Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία πετάχτηκε στα σκουπίδια μετά την παρότρυνση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας προς τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Ουσιαστικά το μόνο στο οποίο μπορούν τώρα να ελπίζουν Μπορέλ, αλλά και οι δύο «ισχυροί» της Ευρώπης Γερμανία και Γαλλία είναι να κλέψουν λίγη δόξα από μια ενδεχόμενη «ανακωχή» Μόσχας-Ουάσιγκτον για να μην εμφανιστούν ως οι απολύτως φτωχοί συγγενείς της υπόθεσης. Αυτό με την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες της Γενεύης θα έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά και υπό την αίρεση ότι οι άλλοτε δύο «πόλοι» της εποχής του Ψυχρού Πολέμου θα θελήσουν να κάνουν ένα τέτοιο χατήρι στους Ευρωπαίους. Ως τότε ο κύριος Μπορέλ μπορεί να δώσει όσες συνεντεύξεις θέλει.

Διαβάστε ακόμα

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι Ρωσίας-Κίνας προκαλούν μια «Στιγμή Σπούτνικ»

Πούτιν: Δικαίωμά μας να απαντήσουμε στρατιωτικά στις προκλήσεις της Δύσης

Μια Ενωση με στρατηγική πυξίδα… το φόβο

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago