Οικονομία

Υποβλήθηκε το ελληνικό αίτημα για τα πρώτα 3,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Υποβλήθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο αίτημα πληρωμής ύψους 3,56 δισ. ευρώ για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», έπειτα από την έγκριση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και μετά την πλήρη και ενδελεχή ολοκλήρωση όλων των σχετικών οροσήμων και στόχων.

Από την πρώτη δόση, το 1,72 δισ. ευρώ αφορά στο σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και το 1,84 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υποβάλλει αίτημα πληρωμής, όπως ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ΕΕ και από τις πρώτες που έλαβε τη σχετική έγκριση, ξεκινώντας άμεσα την υλοποίησή του. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αυτού του πρώτου αιτήματος πληρωμής ήταν η επιτυχής εκπλήρωση των 15 οροσήμων και στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου, καθώς και στην Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου.

Τα ορόσημα και οι στόχοι που εκπληρώθηκαν από τη χώρα αφορούν, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες προετοιμασίας για τη διάθεση των δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ενεργοποίηση σχετικών δράσεων, σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της επιχειρηματικότητας, των μεταφορών και της φορολογίας, καθώς και στην προώθηση υποδομών πολιτικής προστασίας και δικαιοσύνης.

Εν τω μεταξύ μόλις χθες υπεγράφησαν οι επιχειρησιακές συμφωνίες για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 970 εκατ. ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και έξι πιστωτικών ιδρυμάτων (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα), για την αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Κατόπιν τούτου είναι θέμα χρόνου η χρηματοδότηση από τις τράπεζες μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.

Ο δρόμος βέβαια για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τις χώρες μέλη είναι μακρύς καθώς η διαδικασία της έγκρισης αναμένεται ότι να διαρκέσει 3 μήνες πριν τα χρήματα της δόσης εκταμιευθούν και επίσημα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Επίσης σύμφωνα με το κανονισμό του Ταμείου, η χώρα θα πρέπει να υποβάλλει εκθέσεις ανά εξάμηνο (30 Απριλίου και 15 Οκτωβρίου) σχετικά με την πρόοδο που θα σημειώνεται. Τα κράτη-μέλη, όμως, θα υποβάλλουν και άλλες δύο εκθέσεις σχετικά με τους κοινούς δείκτες που έχουν οριστεί από την Κομισιόν επίσης δύο φορές το χρόνο (28 Φεβρουαρίου και 31 Αυγούστου). Επίσης, τέσσερις φορές εντός του έτους θα διεξάγονται διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για την πρόοδο που καταγράφεται στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα

Βουλή προϋπολογισμός – Σκυλακάκης: Λεφτόδεντρο και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν…

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΕ: Έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων 50 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago