Οικονομία

Σε ξένους επενδυτές το 62% του 15ετούς ομολόγου

Με την έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου η Ελλάδα έμεινε συνεπής με τη δέσμευσή της για συνεχή παρουσία στις αγορές, ενώ επιτάχυνε το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για ελάφρυνση των χρηματοδοτικών αναγκών στο βραχυπρόθεσμο διάστημα και για ταχεία μείωση του ελληνικού χρέους.

Η απόδοση στο νέο 15ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 4,464%, ενώ οι προσφορές κινήθηκαν πάνω από τα 13,4 δισ. ευρώ, από τα οποία αντλήθηκαν τα 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα η απόδοση του ελληνικού 15ετούς κινήθηκε χαμηλότερα από εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου, σε μια ημέρα πιέσεων για τα ομόλογα της ευρωζώνης γενικότερα, γεγονός που υπογραμμίζει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε και σε ανταλλαγή του τίτλου λήξης 2024 με απόδοση 3,450% και του τίτλου λήξης 2025 με απόδοση 3,375%, με τιμή 100,15, για την οποία είχε στείλει πρόσκληση τη Δευτέρα.

Τα περίπου 13,4 δισ. ευρώ των προσφορών για το 15ετές κατανεμήθηκαν ως εξής: τα 11,6 δισ. ευρώ ήταν «νέο χρήμα» και το 1,8 δισ. ευρώ ήταν το αποτέλεσμα των προσφορών για την ανταλλαγή των δύο ομολόγων με τον νέο τίτλο, με πάνω από 140 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία. Από το σύνολο των 3,5 δισ. ευρώ που άντλησε το ελληνικό Δημόσιο, τα 2 δισ. ευρώ είναι νέο χρήμα, ενώ το 1,5 δισ. ευρώ αφορά την ανταλλαγή.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, το 38% της έκδοσης κατανεμήθηκε σε Ελληνες επενδυτές και ο λόγος για το υψηλό αυτό ποσοστό είναι ότι η πλειονότητα των κατόχων των τίτλων του 2024 και του 2025 που ανταλλάχθηκαν είναι εγχώριοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό της έκδοσης, το 43%, αφορά Βρετανούς επενδυτές. Παράλληλα, το 52% κατανεμήθηκε σε τράπεζες και το 35% σε funds managers, ενώ μόλις το 6% αφορά hedge funds.

Η εξόφληση μέρους των δύο τίτλων ουσιαστικά προ-μειώνει το χρέος, καθώς «ελαφραίνει» τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ειδικότερα, στη διετία 2024-2025 οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες διαμορφώνονται στα 18 δισ. ευρώ συνολικά ή στα 9 δισ. ευρώ περίπου την κάθε χρονιά. Με την ανταλλαγή στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ (1,5 δισ. ευρώ), σε συνδυασμό με τα 5,4 δισ. ευρώ περίπου που θα εξοφληθούν πρόωρα από τα διμερή δάνεια και τα οποία αφορούν επίσης τη διετία, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2024 και το 2025, από τα 18 δισ. ευρώ, μειώνονται στα 11,1 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 5,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα την κάθε χρονιά.

Η επιλογή του 15ετούς τίτλου αλλά και το timing της έκδοσης κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Στις μακρινές διάρκειες παρατηρείται έλλειψη τίτλων και ειδικά στις λήξεις 2036-2037, γεγονός που «δένει τα χέρια» των επενδυτών που θέλουν να τοποθετηθούν στο πιο μακρινό μέρος της ελληνικής καμπύλης.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago