Κόσμος

Αντιρωσικό χαρακτήρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ καταγγέλλει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καταγγέλλοντας τον «αντιρωσικό χαρακτήρα» της, ενώ τόνισε θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας. «Πρόκειται αναμφίβολα για μια σύνοδο της Συμμαχίας με έντονο αντιρωσικό χαρακτήρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για να προσθέσει ότι στο ΝΑΤΟ «η Ρωσία θεωρείται εχθρός και οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό αυτό το πρίσμα».

Ο Πεσκόφ εκτίμησε, παραλλήλως, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να μην κατανοούν ότι η μεταφορά υποδομών του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι λάθος, για να τονίσει στη συνέχεια ότι η επέκταση της Συμμαχίας στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη ήταν αυτή που οδήγησε στην σημερινή κρίση στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα επισήμανε ότι πρόκειται για μια ενέργεια που θα έχει «ξεκάθαρα αρνητικές επιπτώσεις» στην ασφάλειά της, προσθέτοντας ότι θα απαντήσει με μέτρα, όπως αυτά που έλαβε για την ένταξη της Φινλανδίας. Ο Πεσκόφ υποβάθμισε πάντως την απόφαση του Ερντογάν για άρση του βέτο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει υποχρεώσεις ως χώρα μέλος της Συμμαχίας και ότι η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες ως προς αυτό.

Μετά την ένταση που προκάλεσε η παράδοση από τον Ερντογάν στο Κίεβο των πέντε Ουκρανών αξιωματικών αιχμαλώτων, το Κρεμλίνο αντιδρά ήπια στην απόφαση για άρση του βέτο, τονίζοντας ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μεν τις διαφωνίες τους, αλλά μοιράζονται και κοινά συμφέροντα. Αντιθέτως, σκληρή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Μόσχα για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για την προμήθεια όπλων από τη Δύση στο Κίεβο.

«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για τα σχέδιά τους να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία καθιστά σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον ανώτερο Ρώσο διπλωμάτη Κονσταντίν Γκαβρίλοφ. Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη θα είναι η πρώτη που θα αντιμετωπίσει «καταστροφικές συνέπειες» αν κλιμακωθεί ο πόλεμος.

«Η πολιτική του NATO προς τη Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των μελών της συμμαχίας και της Μόσχας» φέρεται ότι δήλωσε και ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βέλγιο, Αλεξάντερ Τοκοβίνιν, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο. Για προετοιμασία αντιρωσικών αποφάσεων από την Ουάσιγκτον που θα προωθηθούν στη σύνοδο της Συμμαχίας μίλησε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ. Σε ανάρτησή του, στην πλατφόρμα Telegram, αναφέρθηκε μάλιστα σε «προετοιμασία της αμερικανικής κοινής γνώμης για να εγκρίνει τις όποιες αντιρωσικές αποφάσεις ληφθούν στο Βίλνιους».

Σημειώνεται, ότι η σύνοδος κορυφής των 31 ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Βίλνιους, περίπου 35 χιλιόμετρα από τη Λευκορωσία και κοντά στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, υπό την προστασία Rafale που έχει αναπτύξει η Γαλλία και αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot από τη Γερμανία.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago