Οικονομία

Οργή στην εστίαση: «Μας βάζετε σε lockdown, μας καταστρέφετε»

Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης να διαβεβαιώνει ότι από τα νέα μέτρα «η εστίαση δεν θα έχει ζημιά», όμως απ’ ό,τι φαίνεται, ο κλάδος δεν… συμφωνεί ιδιαίτερα μαζί του. Οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται «στα κάγκελα», διαμαρτυρόμενοι ότι τα μέτρα για τη μετάλλαξη «Όμικρον» ισοδυναμούν με lockdown και, ως εκ τούτου, με χαριστική βολή για τον κλάδο.

«Μας καταστρέφετε», αντιτείνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, απευθύνοντας δραματική έκκληση για λήψη αντίμετρων – τα οποία, τουλάχιστον προς το παρόν- έχουν αποκλειστεί από την κυβέρνηση.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι οι ζημιές που θα προκύψουν θα είναι μη διαχειρίσιμες. Όχι μόνο έχουν ήδη συσσωρευμένες ζημιές από τα lockdown και τους περιορισμούς από τον Covid-19, καθώς και τη μειωμένη κίνηση αλλά και επειδή τα νέα μέτρα τους έπιασαν εξ απίνης. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση δεν τους προειδοποίησε και είχαν επενδύσει σε αγορά νέου εξοπλισμού και κυρίως προϊόντων ώστε να είναι έτοιμοι για την εορταστική περίοδο.

ΠΟΕΣΕ: «Καταστροφή του κλάδου»

Δραματικό είναι το SOS που εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία, με σημερινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για «καταστροφή» του κλάδου της εστίασης.

«Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου», τονίζει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Κων/νο Χατζηδάκη η ΠΟΕΣΕ.

Η εστίαση, όπως αναφέρει, αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους (ίσως και από αύριο), έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα.

Στοιχεία της ΠΟΕΣΕ αναφέρουν ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα), όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία). Την ίδια ώρα ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιο του.

Τα μέτρα που απαιτούνται

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΠΟΕΣΕ απαιτούνται άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης ώστε η νέα χρόνια να μην ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν:

-στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

-στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας είναι αναγκαία η επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να επανέλθουν για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας.

-στο μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης υποχρεώσεων είναι αναγκαία τουλάχιστον η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών

-στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.

«Να μας προστατεύσει»

Ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά υπογραμμίζει ότι: «η άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων στην εστίαση φέρνει προ εκπλήξεων τους επαγγελματίες.

Οι επαγγελματίες κινήθηκαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και έκαναν τις παραγγελίες τους και τον προγραμματισμό τους για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Η ξαφνική ανατροπή του σχεδιασμού και το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής των νέων μέτρων, φέρνει τους επαγγελματίες σε δύσκολη θέση.

Απαιτείται από την πλευρά της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών να υπάρχει ευελιξία. Είναι απαραίτητο να αναζητηθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως να μην αιφνιδιάζεται η αγορά. Ήδη οι επαγγελματίες τηρούν σε συντριπτικό ποσοστό τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση καταγράφοντας μείωση τζίρου και μεγάλη απώλεια εσόδων.

Η Πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις στο σύνολο τους και ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, καθώς είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας.

Αναμένουμε να δούμε άμεσα και μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεων γιατί κάθε απώλεια στην επιχειρηματικότητα σημαίνει και απώλειες στην οικονομία, την εργασία και εν κατακλείδι στο σύνολο της κοινωνίας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Ωστόσο δεν πρέπει να υποβαθμίζεται και η ανάγκη ύπαρξης των επιχειρήσεων από τις οποίες ζουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην χώρα μας».

Τρόμος για «λουκέτα»

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το ποσοστό των επιχειρήσεων με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα από 14,8% τον Ιούνιο του 2020, αυξήθηκε φέτος σε 24,7% τον Φεβρουάριο και σε 21,4% τον Ιούλιο, ενώ αυξάνονται οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο οριστικού λουκέτου.

Από έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP, προκύπτει ότι o τζίρος των μικρών και μεσαίων καταστημάτων εστίασης μειώθηκε σημαντικά εντός του 2021. Για το έτος που έρχεται, οι συντάκτες της έρευνας προβλέπουν επιπλέον μείωση τζίρου και αυτό χωρίς να υπολογίζεται ο αντίκτυπος των νέων μέτρων, αφού αυτά δεν υπήρχαν καν… ως σκέψη όταν συντασσόταν η έρευνα. Γεγονός που σημαίνει επιπλέον μείωση του τζίρου.

Και τι αποτελέσματα μπορεί να έχει μια νέα μείωση του τζίρου για τα καταστήματα της εστίασης; Οι επιχειρηματίες του κλάδου απαντούν “δείχνοντας” παλιότερη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία ανέφερε ότι το 42% των επιχειρηματιών του κλάδου ανέφερε ότι ακόμα και αν υπήρχαν δόσεις στα χρέη, δεν θα τα κατάφερνε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και θα είχαμε και άλλα λουκέτα.

Ήδη βέβαια, τα αποτελέσματα φαίνονται στους… αριθμούς: Η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ICAP που παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, δείχνει ότι ενώ το 2019 οι συνολικές πωλήσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην Αττική ήταν 1,25 δισ. ευρώ, το 2020 μειώθηκαν στα 719,89 εκατ. ευρώ και με βάση τη σχετική εκτίμηση, θα κατέλθουν για το 2021 στα 641,72 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

«Κύκνειο άσμα» τα νέα μέτρα, λένε οι επιχειρήσεις της εστίασης- Τι ζητά ο κλάδος για να γλιτώσει τα λουκέτα

ΒΕΘ: Λιγότερες επιχειρήσεις άνοιξαν αλλά και… έκλεισαν το 2021

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago