Κόσμος

Οι 500 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία

Η πεντακοσιοστή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία βρήκε τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκτός από τον Ερντογάν συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έδινε στη δημοσιότητα έναν απολογισμό, καταγγέλλοντας τις απώλειες των ζωών αμάχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η αποστολή επιτήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περισσότεροι από 9.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όταν ξέσπασε η ουκρανική κρίση με τη ρωσική εισβολή. Στελέχη του ΟΗΕ έχουν επισημάνει, ωστόσο, ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων πιθανόν να είναι πολύ πιο βαρύς.

Αν και φέτος ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερος από αυτόν του 2022, σύμφωνα με παρατηρητές άρχισε να αυξάνεται πάλι τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ως πλέον πολύνεκρη επίθεση, με θύματα αμάχους, αναφέρεται εκείνη της 27ης Ιουνίου στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία σκοτώθηκαν δεκατρείς άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά.

Μακριά από τα μέτωπα, στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν, σε βομβαρδισμό που ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον πολιτικών υποδομών από το ξέσπασμα του πολέμου. Για την ίδια επίθεση, η UNESCO ανέφερε ότι ήταν η πρώτη σε περιοχή προστατευόμενη από τη Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά και ότι προκάλεσε ζημιές σε ιστορικό κτίριο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, Αντρίι Κόστιν, στις 500 ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 494 παιδιά και τραυματίστηκαν 1050. Αυτά τα στοιχεία, ωστόσο, δεν είναι πλήρη, καθώς αναφέρονται μόνο τα θύματα που έχουν ταυτοποιηθεί, αφού σε πολλές περιοχές, όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, όπως και στα κατεχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις εδάφη, είναι αδύνατη η καταγραφή στοιχείων.

Σε ανάρτηση του στο Telegram, την οποία μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.500 Ουκρανοί πολίτες, ενώ έχουν διαπραχθεί 94.000 εγκλήματα πολέμου και έχουν καταστραφεί 115.000 σημεία πολιτικών υποδομών. «Υπάρχουν ήδη 353 ύποπτοι, 219 κατηγορούμενοι και 53 εγκληματίες που καταδικάστηκαν σε ουκρανικά δικαστήρια» ανέφερε ο Κόστιν, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δημιούργησε έναν πραγματικό συνασπισμό δικαιοσύνης και ότι η καθημερινή συνεργασία του Κιέβου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οδήγησε στο πρώτο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν.

Σημειώνεται ότι λειτουργεί ήδη στη Χάγη το Διεθνές Κέντρο για τη δίωξη εγκλημάτων κατά την διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία (ICPA), το οποίο αποτελεί το πρώτο στοιχείο του μελλοντικού δικαστηρίου, και ότι δημιουργήθηκε το Διεθνές Μητρώο Ζημιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποζημίωση όσων επλήγησαν.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago