Κόσμος

Ολονύκτιες συγκρούσεις, φωτιές και λεηλασίες στη Γαλλία

Εκρηκτική ήταν και η περασμένη νύχτα στη Γαλλία, καθώς συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές που, παρά την απαγόρευση και τις αυστηρές προειδοποιήσεις, βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για   τον θάνατο ενός δεκαεπτάχρονου από σφαίρα αστυνομικού.

Αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, αυτοκίνητα κάηκαν. Τα επεισόδια δεν είχαν την ένταση της προηγούμενης νύχτας, παντού, ωστόσο, σημειώθηκαν εκτεταμένες λεηλασίες καταστημάτων και σούπερ μάρκετ.

Την χειρότερη νύχτα την πέρασε η Μασσαλία, όπου έγινε στόχος και ένα όχημα της αντιτρομοκρατικής μονάδας της γαλλικής αστυνομίας. Διαδηλωτές λήστεψαν ένα οπλοπωλείο και σύμφωνα με πληροφορίες έκλεψαν επτά τουφέκια. Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη ένα άτομο που έφερε ένα από τα κλεμμένα όπλα.  Μία ισχυρή έκρηξη στην περιοχή του παλιού λιμανιού καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο που κοινοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπήρξαν όμως αναφορές για τραυματισμούς στην περιοχή. Εκτεταμένα ήταν τα επεισόδια στην παλιά πόλη και ο δήμαρχος ζήτησε ενίσχυση των δυνάμεων αποκατάστασης της τάξης. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα αεροσκάφος παρακολούθησης

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στην περιοχή της Λυών, όπου βίντεο δείχνουν εκρηκτικό μηχανισμό σε ταχυδρομείο, αλλά και πυροβολισμούς με καλάσνικοφ, που, ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.  Στο Παρίσι, η κατάσταση ήταν επίσης τεταμένη, όχι όμως, όπως την περασμένη νύχτα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, τη Σατέλ και το δέκατο τρίτο διαμέρισμα.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είχε δώσει το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει η αστυνομία θωρακισμένα οχήματα. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Μετς, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι επιχείρησαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, επισκέφθηκε τα αρχηγεία της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής, όπου έγινε γνωστό ότι είχαν συλληφθεί, μέχρι τις 02:00 (τοπική ώρα) 471 άτομα, από τα οποία περίπου 100 στη Μασσαλία και 120 στο Παρίσι. Με την γαλλική αστυνομία να εκτιμά ότι σημειώθηκε πτώση των περιστατικών βίας ο Νταρμανέν δήλωσε ότι «η Δημοκρατία θα νικήσει».

Η Γαλλική κυβέρνηση κρατά σε επιφυλακή 45 χιλιάδες αστυνομικούς για τον φόβο νέων επεισοδίων, καθώς σήμερα κηδεύεται στη Ναντέρ ο δεκαεπτάχρονος». Στην ίδια πόλη, όπως μετέδωσε η Le Figaro, επικαλούμενη πηγές της αστυνομίας συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας εννέα άτομα που μετέφεραν ένα μπιτόνι και βόμβες μολότοφ.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago