Πολιτική

Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι μια ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης

“Είχαμε μια μακρά και δύσκολη συζήτηση για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα λόγω της στάσης Πολωνίας και Ουγγαρίας. Θα γίνουν δηλώσεις από τον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου” είπε, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε επίσης ότι “στα ζητήματα εξωτερικής διάστασης υπάρχει καθολική σύμπνοια. Υπήρξε μία συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Η Πολωνία και η Ουγγαρία διαφώνησαν. Αλλά επί της ουσίας δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Πολύ μεγάλη σημασία αποδίδω στην ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύω πολύ. Η επιτυχία της ελληνικής φύλαξης των συνόρων είναι ότι πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν από την Τουρκία. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 γιατί λιγότερες βάρκες έφυγαν. Υπάρχει γενική αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο στο θέμα των εξωτερικών συνόρων και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν την οποία προσυπογράφω”.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, και ενόψει της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός είπε: “Είναι η πρώτη συνάντησή μας μετά την επανεκλογή και των δυο μας. Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές. Υπήρξε μια παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία η Ελλάδα στήριξε. Υπήρξε και μία παράγραφος για το ζήτημα του κυπριακού. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές ώστε να αποτρέπουμε βάρκες να φεύγουν. Η ΕΕ έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος αρκεί να το θέλει και η ίδια”.

Σε επόμενη ερώτηση για την ευρωπαϊκή συζήτηση σχετικά με τα ευρωτουρκικά και για το αν η frontex εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “Είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με τη frontex. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καθόλου το ζήτημα που αναφέρετε. Έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ.”

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος και έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε: “Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίλυση του θέματος θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της πορείας της Αλβανίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό στην Αλβανία. Δεν είναι ζήτημα που θα το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδος”.

Ερωτηθείς τέλος για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει την πορεία του απάντησε: “Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο. Για την παραίτηση δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας. Θα μιλήσω για τη διεύρυνση που πετύχαμε στη ΝΔ και να συνενώσουμε δυνάμεις. Τα υπόλοιπα που αφορούν την αντιπολίτευση θα τα δούμε εν καιρώ. Πρώτο μέλημά μας να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό έργο”.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago