Η ΔΕΗ το 2023 θα υπερβεί το στόχο για EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ και θα προσεγγίσει το 1,2 δισ. ευρώ ανέφερε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, μετά από μία σχεδόν αφύσικη χρονιά για την παγκόσμια αγορά ενέργειας η ΔΕΗ παρέμεινε αταλάντευτη στα επιχειρηματικά της πλάνα, διατηρώντας την ισχυρή της θέση στην αγορά, με επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και την πελατοκεντρική προσέγγιση.
Όπως μάλιστα τόνισε παρά την ενεργειακή κρίση και την πανδημία το συνολικό προφίλ κινδύνου είναι πολύ χαμηλότερο έναντι του παρελθόντος. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε πως η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στην κατάργηση του λιγνίτη παρά την προσωρινή καθυστέρηση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Είπε, επίσης, πως «σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον η υψηλή ρευστότητα λειτούργησε ως ασπίδα ενώ η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν επηρεάζει το επενδυτικό σχέδιο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμφωνία με την Enel για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία, την οποία χαρακτήρισε ορόσημο για την ανάπτυξη της ΔΕΗ και προέβλεψε ότι θα ολοκληρωθεί το γ΄τρίμηνο του 2023. Η εξαγορά αποτελεί την πρώτη σημαντική επένδυση της ΔΕΗ στο εξωτερικό και είναι συνεπής όπως τόνισε με τις εξαγγελίες της διοίκησης για επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το συνολικό αντίτιμο ανέρχεται σε 1,26 δισ. ευρώ. «Δουλεύουμε εντατικά προκειμένου η ολοκλήρωση της συναλλαγής να πραγματοποιηθεί εντός του τρίτου τριμήνου» τόνισε.
Με την ενσωμάτωση της Enel, η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της διανομής θα αυξηθεί κατά 40% με θετικό αντίκτυπο στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου. Στις ΑΠΕ θα προστεθούν μονάδες 500 MW σε λειτουργία και χαρτοφυλάκιο περίπου 5 GW υπό ανάπτυξη. Έτσι το συνολικό υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα φτάσει τα 15 GW.
Αναφερόμενος ο κ. Στάσσης στα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς μίλησε για την είσοδο στο πράσινο υδρογόνου σε κοινοπραξία με την Motor Oil, για τις συμφωνίες για εξαγορές έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (160 MW στην Ελλάδα και 210 MW στην Ρουμανία έτοιμα προς κατασκευή) καθώς και στη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με ΔΕΠΑ Εμπορίας και όμιλο Κοπελούζου που θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας και με υδρογόνο. Επίσης το 2023 ξεκίνησε και η κατασκευή 210 MW νέων μονάδων ΑΠΕ μέσω της κοινής εταιρείας με τη γερμανική RWE.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…