Categories: Πολιτική

Πολιτική σύγκρουση για τη διαχείριση της πανδημίας και το σύστημα υγείας

Μαίνεται η πολιτική κόντρα για τη διαχείριση της πανδημίας και το σύστημα υγείας που δέχεται ασφυκτική πίεση λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε πυρά κατά της αντιπολίτευσης, και ιδίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για υπερβολές και ψέματα.

“Επειδή τις τελευταίες ημέρες η Αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία υπερβολών, ψεμάτων, αλλά και κατατρομοκράτησης των πολιτών, θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια σημεία σε σχέση με την πανδημία. Ο κορονοϊός βρίσκεται μαζί μας τα τελευταία δύο χρόνια, μαστίζει η πανδημία τον πλανήτη και ο ορίζοντας πλήρους ελέγχου του είναι ακόμα απροσδιόριστος. Συνεπώς, όσοι φαντασιώνονται μια κοινωνία περίκλειστη, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην πατρίδα και υπονομεύουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, από τη στιγμή που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και έχουμε αξιοσημείωτες ιατρικές δυνατότητες.

Η πανδημία βρήκε την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο, με το Ε.Σ.Υ. εξασθενημένο από την αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα έκανε τα πάντα: προχώρησε εγκαίρως σε γενικό lockdown, όταν έπρεπε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και πρωτοστάτησε στα συστήματα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Πριν ακόμη βρεθεί το εμβόλιο, ενίσχυσε το Ε.Σ.Υ., υπερδιπλασιάζοντας τις Μ.Ε.Θ., προσλαμβάνοντας περίπου 12.000 υγειονομικούς, αξιοποιώντας δωρεές και εντάσσοντας σε ένα κοινό σχέδιο τους ιδιωτικούς φορείς υγείας. Μέσα σε εβδομάδες έγιναν στη χώρα -σε σχέση με το Ε.Σ.Υ.- όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.  Οικονόμου.

“Η Κυβέρνησή μας ήταν από τις πρώτες στον πλανήτη που αντιλήφθηκε αμέσως ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται αμιγώς ιατρικά. Με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Κράτους και με ένα σύνθετο πλέγμα ρυθμίσεων ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, αντισταθήκαμε σθεναρά στον ιό και εξακολουθούμε να αντέχουμε, με την οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές.  Όσοι κάνουν λόγο για τα παραδείγματα άλλων χωρών, σήμερα, ας μην χάνουν τη συνολική εικόνα. Η Ελλάδα, σε όλο το διάστημα της πανδημίας, έχει κατορθώσει να πληρώσει μικρότερο τίμημα  σε όλα τα επίπεδα.

Η Κυβέρνηση μιλά με ειλικρίνεια και ακολουθεί μια στρατηγική εξισορροπητική και μετρημένη: Ανοιχτή οικονομία και κοινωνία, γιατί αυτό απαιτεί η λογική, αυτό θέλει και η πλειοψηφία. Και ταυτόχρονα  προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και  περιορισμού των απωλειών συνανθρώπων μας.  Οι απώλειες θα ήταν πολύ λιγότερες, αν οι πολίτες είχαν αγκαλιάσει μαζικότερα τον εμβολιασμό. Οι απώλειες θα είναι λιγότερες, αν πείσουμε περισσότερους να εμβολιαστούν και αν τηρούμε τα μέτρα.  Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Επίσης, αυτό που όλοι γνωρίζουν είναι ότι η διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της Κυβέρνησης  της πανδημίας, από την πρώτη στιγμή  μέχρι σήμερα, σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ερασιτεχνισμό,  την αναποτελεσματικότητα και την αφέλεια με την οποία διαχειρίστηκε όσες κρίσεις του έτυχαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας. Έτσι έχει η κατάσταση και χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον ιό και να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα, μέσα στο περιβάλλον που υφίσταται αυτή κρίση” συμπλήρωσε.

Για “πολιτικό θράσος και διαστρέβλωση της πραγματικότητας”, κατηγορεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, για τα όσα δήλωσε για την κατάσταση του ΕΣΥ που παρέλαβε η κυβέρνηση.

Ο κ. Ξανθός τονίζει ότι “την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία επανέρχονται συνθήκες “ιατρικής πολέμου” και διαλογής ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ, την ώρα της κατάρρευσης των νοσοκομείων και της απόγνωσης των “ανθρώπων της πρώτης γραμμής”, η κυβέρνηση καταφεύγει στη βολική αλλά προκλητική, γραμμή της μετάθεσης ευθυνών. Τώρα λοιπόν, 2,5 χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, θυμήθηκαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που αδράνησε και η πανδημία μας βρήκε με το ΕΣΥ εξασθενημένο!”.

Ακολούθως αναφέρεται στην κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ταυτόχρονα απολογισμό των πεπραγμένων του: “Ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που μετά την καταστροφική πρώτη μνημονιακή περίοδο (2010-2015), δεν ήταν απλώς εξασθενημένο αλλά ετοιμόρροπο. Με μείωση 40% των δημόσιων δαπανών υγείας, “πάγωμα” των προσλήψεων, απομάκρυνση 2.500 ειδικευμένων γιατρών και αποδιοργάνωση της ΠΦΥ στις πόλεις, κλείσιμο δομών, συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων και, κυρίως, με αποκλεισμό 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό λοιπόν το “πληγωμένο” από τη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες ΕΣΥ, στάθηκε στα πόδια του και έγινε προσβάσιμο σε όλους χάρις στην τεράστια “επουλωτική” προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυξήθηκε η χρηματοδότηση του, νοικοκυρεύτηκαν και ξεχρέωσαν τα νοσοκομεία, έγιναν 8.000 μόνιμες προσλήψεις και πολύ περισσότερες συμβασιούχων, άλλαξε η αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων από 1/5 σε 1/1, καταργήθηκε το 5ευρω στα τακτικά ιατρεία, αναπτύχθηκαν 127 νέες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), άνοιξαν κλειστά νοσοκομεία (νοσοκομείο Σαντορίνης, ΚΥ Αστικού Τύπου Πατησίων), ενισχύθηκαν τα ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς και, πάνω απ΄ όλα, με το ν.4368/2016 αντιμετωπίστηκε δραστικά η υγειονομική φτώχεια και υλοποιήθηκε η στρατηγική της καθολικής και ισότιμης κάλυψης του πληθυσμού”.

“Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η στοχοποποίηση των πολιτικών αντιπάλων, είναι η τελευταία καταφυγή των αποτυχημένων και όσων έχουν τεράστιες ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία που βιώνει η χώρα”, συνεχίζει ο κ. Ξανθός και καταλήγει: “Ένα-ένα τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης εξαντλούνται, το αφήγημα της “θωράκισης” του ΕΣΥ είναι καταγέλαστο πλέον και η “γύμνια” στη διαχείριση και στην έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας του ΕΣΥ απέναντι στο 4ο επιδημικό κύμα, δεν κρύβεται. Ας αφήσουν τους εξυπνακισμούς και ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, διασφαλίζοντας την κοινωνική και πολιτική συναίνεση γύρω από ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, για την αναχαίτιση της πανδημίας, τον καθολικό εμβολιασμό και την ενδυνάμωση του ΕΣΥ”.

Την ίδια ώρα πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφτηκε το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην είναι αρνητής της πραγματικότητας και σημείωσε πως αν δεν μπορούν να διαχειριστούν την «τριτοκοσμική», όπως την χαρακτήρισε κατάσταση, «τότε, να παραιτηθούν».

«Δυστυχώς μετά από δύο χρόνια και ενώ είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι βγαίνουμε από τις πιο σκοτεινές μέρες βρισκόμαστε τώρα στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας. Και δυστυχώς βρισκόμαστε σε αυτές τις πιο σκοτεινές μέρες, με την κυβέρνηση να έχει παραιτηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει από τον περασμένο Φλεβάρη δύο – τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας και βρισκόμαστε τώρα δυστυχώς όχι στο τελευταίο μίλι, αλλά σε ένα Γολγοθά, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ατελείωτος… Η Θεσσαλονίκη, όπως όλη η Βόρεια Ελλάδα, είναι για ακόμη μια φορά το επίκεντρο της πανδημίας, δυστυχώς όμως πολύ νωρίτερα από ό,τι πέρυσι», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπογράμμισε δε ότι σε σχέση με το περσινό διάστημα των αρχών του Νοεμβρίου, η επιβάρυνση είναι σχεδόν διπλάσια. «Τα κρούσματα ανεβαίνουν, άρα μπροστά μας έχουμε μια πολύ δύσκολη χειμωνιάτικη περίοδο και αναρωτιέμαι πότε θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις, κυρίως όμως να σταματήσει μια επικίνδυνη κατά την άποψή μου αντίληψη την οποία διαχέει στην ελληνική κοινωνία, ότι αυτό που ζούμε είναι “η πανδημία των ανεμβολίαστων”», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι «αυτό -πέρα από ό,τι είναι ρατσιστικό απέναντι στο 40% των συμπολιτών μας -που έχουν βεβαίως ευθύνη που δεν έχουν εμβολιαστεί- είναι επικίνδυνο γιατί δημιουργεί μια αίσθηση χαλαρότητας στο υπόλοιπο 60% που έχει εμβολιαστεί» και ανέφερε πως πληροφορήθηκε ότι ένα 20% στις κλινικές covid είναι εμβολιασμένοι, όπως και στις κλίνες ΜΕΘ.

«Οφείλουμε όλοι να προσέχουμε περισσότερο, να φοράμε τις μάσκες μας, να μην συμπεριφερόμαστε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία με το που εμβολιστήκαμε, παρά το ό,τι η κυβέρνηση μέσα στην επιπολαιότητά της μας είπε ότι είναι επιχείρηση “Ελευθερία” και ότι αν εμβολιάστηκες, “τελείωσες”. Και κυρίως να σπεύσουμε όλοι να κάνουμε την τρίτη δόση για να μειώσουμε αυτή τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει σήμερα το ΕΣΥ και κυρίως για να μειώσουμε τους θανάτους», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημείωσε, επίσης, στις δηλώσεις του ότι στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» οι 18 κλίνες ΜΕΘ – δωρεά από την Επιτροπή Ελλάδας 2021 δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Έχουν περάσει δύο χρόνια, δεν μπορούσε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, και υγειονομικού προσωπικού; Είναι δυνατόν να ακούμε δηλώσεις σαν αυτές της αναπληρώτριας υπουργού, η οποία δεν είναι πολιτικός και λέει ίσως και κάποιες αλήθειες ότι δεν υπάρχουν γιατροί για να στελεχώσουν τις μονάδες και τις κλίνες εντατικής θεραπείας, δύο χρόνια μετά; Και να λέει επίσης ότι θα φτάσουμε πολύ σύντομα στο σημείο να διαλέγουν οι γιατροί ποιους ανθρώπους θα σώσουν και θα βάλουν στις ΜΕΘ και ποιους θα αφήσουν απ’ έξω; Αυτές οι δηλώσεις, που επαναλαμβάνω αποτυπώνουν την πραγματικότητα, είναι ταυτόχρονα και παραδοχή της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο σημείο αυτό, επανέλαβε ότι «κάθε εβδομάδα χάνουμε ένα μικρό χωριό» και συμπλήρωσε ότι ο Οκτώβριος πέρασε με 1.200 συμπολίτες μας που έφυγαν από την πανδημία. «Η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχτεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ο πρωθυπουργός να μην είναι αρνητής της πραγματικότητας και οφείλει να πάρει κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια υγεία και στους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε», τόνισε.

Πλεύρης: Ψευδέστατα τα περί 18 κενών κλινών ΜΕΘ στο Παπανικολάου

Να κατεβάσει την ανάρτησή του για τις 18 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ή να το επισκεφθεί μαζί του, για να δει ότι υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Ψευδέστατα» λέει ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχουν 18 κλίνες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν, είπε ο κ. Πλεύρης από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο twitter στην οποία ανέφερε: «Επισκέφτηκα το Ιπποκράτειο όπου 4 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Δίπλα, στο Παπανικολάου, 18 κρεβάτια ΜΕΘ δωρεά στο ΕΣΥ δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κυβέρνηση μας εγκατέλειψε στην τύχη μας. Αν δε μπορούν, να φύγουν να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές».

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, υπάρχουν και φωτογραφίες. Εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται στις κλίνες που υποτίθεται ότι δεν λειτουργούν. Η διαφορά, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι ότι αυτές οι κλίνες είναι για «καθαρά» περιστατικά αυτή τη στιγμή, βάσει σχεδιασμού. Δεν είναι για covid. Συνεπώς δεν μπορούν να έχουν 100% πληρότητα, γιατί δεν μπορείς να βάλεις covid περιστατικά, εκεί που έχεις καθαρά περιστατικά. Βάσει σχεδιασμού, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, μπορεί να γίνει προσαρμογή, να μπουν περιστατικά covid και να μεταφερθούν αλλού τα καθαρά περιστατικά.

Με αφορμή, δε, την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, είπε ότι τα νούμερα για τις κλίνες ΜΕΘ είναι «αμείλικτα»: Το Ιπποκράτειο είχε 8 κλίνες ΜΕΘ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Σήμερα, που ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε -μετά από εφημερία και με καταπονημένο το προσωπικό- είδε 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 κλίνες ΜΑΦ. Δηλαδή τις 8 κλίνες τις έχει κάνει 38 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε: Στο Παπανικολάου, ο κ. Τσίπρας είχε 20 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα είναι 46 κλίνες ΜΕΘ. Πώς αντίκρισε τους ανθρώπους των νοσοκομείων όταν είχε κάτω από τις μισές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΘ, και γιατί αναφέρθηκε σε νοσοκομείο (Παπανικολάου) που δεν επισκέφθηκε; αναρωτήθηκε ο κ. Πλεύρης.

Μακάρι ο κ. Τσίπρας, τον αγώνα που κάνει με τις επισκέψεις, να τον έκανε για να πείσει τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, να προστατευτούν, και να μη βρεθούν σε κλίνη ΜΕΘ, είπε ο κ. Πλεύρης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μαζί με ιατρούς και νοσηλευτές, θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε, έχοντας υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, «όλοι να έχουν κλίνη ΜΕΘ, όλοι να έχουν τη θεραπεία που τους αναλογεί, ακόμα και όταν έχουν κάνει επιλογή να μην εμβολιαστούν.

Και κάποια στιγμή, ο κ. Τσίπρας να κάνει την αυτοκριτική του, που (κατά τη διακυβέρνησή του) 40 και 50 άτομα, χωρίς την πανδημία, ήταν σε αναμονή κλινών ΜΕΘ, τις οποίες δεν προσέθεσε. Και όταν επισκέπτεται τα νοσοκομεία να έχει το θάρρος και να λέει: Πόσες κλίνες ΜΕΘ είχαμε το 2019 και πόσες σήμερα; Διότι ο λαϊκισμός του κ. Τσίπρα έχει ξεπεράσει και τον ίδιο του εαυτό» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Θάνο Πλεύρη

“Αντί να παραληρεί στη Βουλή ο Υπουργός του «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους ανεμβολίαστους», κ. Πλεύρης, καλό θα ήταν να απαντήσει στις ίδιες τις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού του.

Η κα Γκάγκα παραδέχθηκε, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πως «σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό» και πως δεν μας λείπουν οι υποδομές σε ΜΕΘ, αλλά «δεν έχουμε ούτε παραπάνω νοσηλευτικό, ούτε ιατρικό προσωπικό».

Την ώρα, λοιπόν, που και πάλι δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται και κάποιοι χάνουν τις ζωές τους εκτός ΜΕΘ, ο κ. Πλεύρης καλό θα ήταν να ζητήσει μια συγνώμη παρά να κουνάει το δάχτυλο” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απαντώντας στον Θάνο Πλεύρη.

“Να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό ακόμη και τώρα, και όχι να παίζει τις μουσικές καρέκλες με εξουθενωμένους υγειονομικούς και κρατώντας κλειστές κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα.

Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο κ. Πλεύρης; Ανίκανος, ψεύτης, αλλά και επικίνδυνος, όσο παραμένει στη θέση του Υπουργού Υγείας, εν μέσω πανδημίας, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χριστοδουλάκης: Κυβέρνηση αμέτοχος παρατηρητής απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας

“Όπως είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει, το ΕΣΥ πολιορκείται, οι υγειονομικοί περιγράφουν τραγικές καταστάσεις στα Νοσοκομεία, οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης προαναγγέλλουν ότι βαριά ασθενείς θα «επιλέγονται» να μείνουν εκτός εντατικών. Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης περιορίζεται σε «οδηγίες» και σε μεταφορά της ευθύνης των ελέγχων στους πολίτες και στους επαγγελματίες. Αδιαφορώντας βέβαια για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους.

Τίποτε απολύτως για την ενίσχυση των αντοχών του ΕΣΥ και την κάλυψη των κενών του. Τα Νοσοκομεία μένουν όρθια μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών” αναφέρει σε δήλωσή του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

“Καμία δραστική απόφαση για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών και αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κυβέρνηση αμέτοχος παρατηρητής απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας, αδύναμη και ανίκανη να πάρει τολμηρά και γενναία μέτρα. Καθόλου τυχαίο ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν για τη διαχείριση της πανδημίας βρίσκεται στο ναδίρ” προσθέτει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Κουτσούμπας: Τα μέτρα συντηρούν μια κατάσταση που μας έχει οδηγήσει προς τα εδώ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου και με το Σωματείο των Εργαζομένων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Βρισκόμαστε στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς, σε περιοδεία που έχει ξεκινήσει το Κόμμα μας ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, με τα ανησυχητικά κρούσματα της πανδημίας και βεβαίως με τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων, που κάνουν την κατάσταση πολύ ανησυχητική.

Αυτή την ώρα πολλά στελέχη του Κόμματος βρίσκονται σε νοσοκομεία της Ελλάδας και συζητούν με τους εργαζόμενους, με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου, και να ενημερωθούμε πληρέστερα, αλλά και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και στους κοινωνικούς αγώνες, στο πλάι των υγειονομικών, οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν, δυο χρόνια τώρα -όπως και πριν, όπως θα δίνουν συνεχώς- μια τιτάνια μάχη, με μεγάλη αυτοθυσία και με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν σε υποδομές, σε μόνιμο προσωπικό, σε δυνατότητες για να ασκήσουν το λειτούργημά τους και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Το ΚΚΕ ήδη έχει προχωρήσει σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας, που θα συζητηθεί και βεβαίως, μέσα στα πλαίσια αυτά θα αναδείξουμε τα προβλήματα των εργαζομένων, των γιατρών, των νοσηλευτών του Νοσοκομείου της Λιβαδειάς, γενικότερα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο τα μέτρα την ελληνικής κυβέρνησης βοηθούν στην ανάσχεση του 4ου κύματος της πανδημίας κι αν καλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργούνται, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε:

“Η σημερινή κυβέρνηση, σαν συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας, έχει τεράστιες ευθύνες. Τα μέτρα συντηρούν μια κατάσταση που μας έχει οδηγήσει προς τα εδώ. Δεν αλλάζει δηλαδή ρότα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με πολλές προσλήψεις μονίμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού, βοηθητικού προσωπικού. Δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να ανασχεθεί το κύμα της πανδημίας εκεί που δημιουργούνται τα προβλήματα, δηλαδή στους μεγάλους συγκεντρωμένους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε άλλους χώρους όπου συνωστίζεται ο λαός και δεν παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα.

Πρέπει να αναπτυχθεί ιδιαίτερα η ενημέρωση του ελληνικού λαού, με πιο συγκεκριμένες δράσεις απ’ ό,τι έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον συνολικό, τον γενικό εμβολιασμό πολλών κατηγοριών -και ιδιαίτερα εκεί που είναι τα παιδιά, στα σχολεία, τις σχολές, στο στρατό, στα στρατευμένα νιάτα- όπου αλλού υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και όπου δυστυχώς, με όσα λένε επίσημα οι επιστήμονες, θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα το επόμενο διάστημα.

Απ’ αυτή την άποψη το ΚΚΕ, χωρίς να κινδυνολογεί, θα βρίσκεται μπροστά σε αυτή την εκστρατεία και ενημέρωσης του λαού και κινητοποίησης και διεκδίκησης συγκεκριμένων μέτρων, που θα προστατεύουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας”.

“Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ως «πανδημίας των ανεμβολίαστων» συνιστά άλλο ένα εγκληματικό λάθος της κυβέρνησης.

Μίας κυβέρνησης που εμμένει στην καλλιέργεια διχασμού εντός της κοινωνίας, καθώς μέσω δηλώσεων υπουργών, αναγνωρίζονται τα «συνταγματικά δικαιώματα» μόνον όσων έχουν εμβολιαστεί!

Την ίδια στιγμή, μέσω των απαράδεκτων και αντιεπιστημονικών διαχωρισμών, το λιανεμπόριο και η εστίαση καταρρέουν, ενώ μεγάλες αλυσίδες βρίσκονται στο «απυρόβλητο».

Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν, διχάζει, συκοφαντεί, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σημειώνει πως «η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δραματική στα δημόσια νοσοκομεία και η Κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από την οποιαδήποτε μάχη με την πανδημία -αν υποθέσουμε ότι την έδωσε και ποτέ. Σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για ένα «σύστημα υγείας που δέχεται ισχυρή πίεση παρά την εντυπωσιακή ενίσχυση του» είναι προκλητικές και εξοργιστικές. Την ίδια στιγμή, ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός πως η Κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα να δει αν οι ιδιώτες θα ανταποκριθούν στα κίνητρα για την στήριξη του ΕΣΥ και στη συνέχεια θα γίνουν -αν γίνουν- οι όποιες επιτάξεις.

Με την φονική πανδημία να συνεχίζει την τραγική της επέλαση, τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και τους γιατρούς να καταρρέουν, η Κυβέρνηση επιμένει σε μια εγκληματική απραξία ή σε χονδροειδή ψέματα για δήθεν εντυπωσιακή ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στιγμή που ταυτόχρονα μετατρέπει τους μαγαζάτορες σε χωροφύλακες, ώστε να κάνουν τη δουλειά της πολιτείας. Είναι δυστυχώς πασιφανές πια πως η Μητσοτάκης Α.Ε. δεν μπορεί να προφυλάξει τη δημόσια υγεία και ακόμα χειρότερα πως δε θέλει κιόλας».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago