Πολιτική

Τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση – Αποχωρήσεις, μετακινήσεις και καραμπόλες

Στη μία το μεσημέρι ορκίζεται για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας που έλαβε στις χθεσινές εκλογές. Το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί αναμένεται να ανακοινώσει και τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα ορκιστεί το απόγευμα της Τρίτης και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στο Μαξίμου, ως επικεφαλής της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, αναμένεται ότι θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και ο Σταύρος Παπασταύρου ως υπουργός Επικρατείας. Ως υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέρεται ο Άκης Σκέρρτσος, ενώ για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου επικρατέστερος φέρεται  ο Παύλος Μαρινάκης. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Μάκη Βορίδη υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο.

Αναμενόμενη, αλλά ηχηρή αλλαγή έρχεται στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον  Νίκο Δένδια να μετακομίζει στο Άμυνας με υφυπουργό τον Νίκο Χαρδαλιά. Στο  Εξωτερικών μεταβαίνει  ο Γιώργος Γεραπετρίτης με αναπληρώτρια την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην πρέσβη στις ΗΠΑ και υφυπουργό τον Τάσο Χατζηβασιλείου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για υπουργός Οικονομικών, με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να διαδέχεται τον Θάνο Πλεύρη στο Υγείας, με πιθανούς υφυπουργούς την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να οδεύει ο Θόδωρος Σκυλακάκης και για το Εσωτερικών η Νίκη Κεραμέως, η οποία παραδίδει το Παιδείας στον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ως αναπληρωτής της Νίκης Κεραμέως θα είναι μάλλον ο Θόδωρος Λιβάνιος, ενώ ως αναπληρωτής του Κυριάκου Πιερρακάκη, με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, ο Γιάννης Οικονόμου. Υφυπουργός Παιδείας φαίνεται ότι παραμένει η Ζέττα Μακρή.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Υποδομών, με υφυπουργό τη βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου. Για το Δικαιοσύνης οδεύει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναμένεται να είναι ο Κώστας Σκρέκας με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πληροφορίες θέλουν τον δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου, να διαδέχεται τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται ότι πηγαίνει τελικά, στο Τουρισμού, το οποίο δεν αποδέχθηκε το 2019, όταν δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά της.

Για το Ναυτιλίας βάζει πλώρη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Προστασίας του Πολίτη οδεύει ο Νότης Μηταράκης και στο Πολιτικής Προστασίας ο Βασίλης Κικίλιας. Για το Μετανάστευσης ακούγονται ο Δημήτρης Καιρίδης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, για το Εργασίας ο Άδωνις Γεωργιάδης και για το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας η Σοφία Ζαχαράκη. Στο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταβαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ακλόνητη στο Πολιτισμού δείχνει να παραμένει η Λίνα Μενδώνη.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago