H Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), απηύθυνε κάλεσμα για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον πληθωρισμό.
Παρά την αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους 18 μήνες, ο πληθωρισμός σε πολλές κορυφαίες οικονομίες παραμένει επίμονα υψηλός, ενώ η εκτίναξη του κόστους δανεισμού προκάλεσε τις σοβαρότερες τραπεζικές καταρρεύσεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια.
“Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρές προκλήσεις”, δήλωσε ο Agustin Carstens, γενικός διευθυντής της BIS, στην ετήσια έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε σήμερα.
“Ο χρόνος για την εμμονική επιδίωξη της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης έχει παρέλθει. Η νομισματική πολιτική πρέπει τώρα να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να εξυγιανθεί”.
Ο Claudio Borio, επικεφαλής της νομισματικής και οικονομικής μονάδας της BIS, πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί τώρα μια “πληθωριστική ψυχολογία”, αν και οι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο αυξήσεις των επιτοκίων στη Βρετανία και τη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι κεντρικές τράπεζες πιέζουν “να κάνουν τη δουλειά τους” όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο, οι προκλήσεις τους είναι μοναδικές για τα δεδομένα της περιόδου. Είναι η πρώτη φορά που, σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μια έξαρση του πληθωρισμού συνυπάρχει με εκτεταμένες χρηματοοικονομικές αδυναμίες.
Όσο περισσότερο παραμένει αυξημένος ο πληθωρισμός, τόσο ισχυρότερη και παρατεταμένη είναι η απαιτούμενη σύσφιξη της πολιτικής, αναφέρει η έκθεση της BIS, προειδοποιώντας ότι η πιθανότητα περαιτέρω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα είναι πλέον “ουσιαστική”.
Αν τα επιτόκια φτάσουν στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 1990, η συνολική επιβάρυνση εξυπηρέτησης του χρέους για τις κορυφαίες οικονομίες θα είναι, αν όλα τα άλλα παραμένουν ίδια, η υψηλότερη στην ιστορία, δήλωσε ο Borio.
“Πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η δουλειά τους – να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών”, δήλωσε στο Reuters. “Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το κόστος”.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…