Για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, οι φετινές γιορτές έμοιαζαν με όαση μετά από τη διάβαση της ερήμου. Τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν, ωστόσο, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, μετατρέπουν (ξανά) την εορταστική περίοδο σε εφιάλτη. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος του κλάδου έχει συσσωρεύσει χρέη και βρίσκεται σε οριακό σημείο, πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι θα είναι το “κύκνειο άσμα” τους και ζητούν τη λήψη αντίμετρων από την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα της εστίασης και διασκέδασης, από την 3η Ιανουαρίου, εφαρμόζεται ωράριο στη λειτουργία τους έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
Φοβούνται λουκέτα
Οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται “στα κάγκελα” και λένε πως τα μέτρα αυτά ισοδυναμούν με lockdown, το οποίο θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τον κλάδο. Όχι άδικα, άλλωστε, αφού βάσει των στοιχείων πρόσφατης έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το ποσοστό των επιχειρήσεων με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα από 14,8% τον Ιούνιο του 2020, αυξήθηκε φέτος σε 24,7% τον Φεβρουάριο και σε 21,4% τον Ιούλιο, ενώ αυξάνονται οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο οριστικού λουκέτου.
Από έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP, προκύπτει ότι o τζίρος των μικρών και μεσαίων καταστημάτων εστίασης μειώθηκε σημαντικά εντός του 2021. Για το έτος που έρχεται, οι συντάκτες της έρευνας προβλέπουν επιπλέον μείωση τζίρου και αυτό χωρίς να υπολογίζεται ο αντίκτυπος των νέων μέτρων, αφού αυτά δεν υπήρχαν καν… ως σκέψη όταν συντασσόταν η έρευνα. Γεγονός που σημαίνει επιπλέον μείωση του τζίρου.
Και τι αποτελέσματα μπορεί να έχει μια νέα μείωση του τζίρου για τα καταστήματα της εστίασης; Οι επιχειρηματίες του κλάδου απαντούν “δείχνοντας” παλιότερη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία ανέφερε ότι το 42% των επιχειρηματιών του κλάδου ανέφερε ότι ακόμα και αν υπήρχαν δόσεις στα χρέη, δεν θα τα κατάφερνε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και θα είχαμε και άλλα λουκέτα.
Ήδη βέβαια, τα αποτελέσματα φαίνονται στους… αριθμούς: Η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ICAP που παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, δείχνει ότι ενώ το 2019 οι συνολικές πωλήσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην Αττική ήταν 1,25 δισ. ευρώ, το 2020 μειώθηκαν στα 719,89 εκατ. ευρώ και με βάση τη σχετική εκτίμηση, θα κατέλθουν για το 2021 στα 641,72 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα που ζητούν
Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης τονίζουν ότι είναι “μονόδρομος” η λήψη αντίμετρων από την κυβέρνηση για τη σωτηρία των επιχειρήσεων που θα υποστούν τεράστια ζημιά. Αυτό γιατί, όπως λένε, όχι μόνο έχουν ήδη συσσωρευμένες ζημιές από τα lockdown και τους περιορισμούς από τον Covid-19, καθώς και τη μειωμένη κίνηση (λόγω του φόβου του κόσμου να κυκλοφορήσει), αλλά και επειδή τα νέα μέτρα τους έπιασαν εξ απίνης. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση δεν τους προειδοποίησε και είχαν επενδύσει σε αγορά νέου εξοπλισμού και κυρίως προϊόντων ώστε να είναι έτοιμοι για την εορταστική περίοδο.
Οι ίδιοι ζητούν να ανακοινώσει η κυβέρνηση άμεσα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα νέα μέτρα και να επαναφέρει μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή συμβάσεων εργαζομένων και η μετατροπή των επιστρεπταίων προκαταβολών σε μη επιστρεπταίες.
Διαβάστε επίσης: