Πολιτική

Τσίπρας: Ο κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου ωφελεί μόνο τη συντηρητική παράταξη

Την άποψη ότι ο «κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου» θα ωφελήσει μόνο τη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι, στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις πρώτες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «αποκωδικοποιήσει το μήνυμα» της κάλπης και να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές μπορούσε. Έγινε μια προσπάθεια ανανέωσης πολιτικού προσωπικού, αλλά και μια προσπάθεια να εστιαστεί ο πολιτικός διάλογος στα προγράμματα των κομμάτων για την επόμενη μέρα και όχι στο παρελθόν, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα, ότι «το πιο κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα οι εκλογές γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα και δεν πρόκειται για δεύτερο γύρο», αν και πρόσθεσε ότι «προφανώς σκιάζει το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης».

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, υπενθύμισε ότι ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς και ένα δικό του όραμα το 2016, προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να μην είναι «τοξικό», αλλά, αντιθέτως, να προωθεί τις συνεργασίες στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η απλή αναλογική υπέστη μια στρατηγική ήττα, με ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων που δεν θέλησαν να «χορέψουν το ταγκό».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν διαρκή άρνηση στη χείρα συνεργασίας που έτεινε, και ειδικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «άφηνε την πόρτα ανοιχτή στη ΝΔ και απόλυτα κλειστή στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης». Αυτό κατά τον ίδιο οδήγησε στο να καταγραφεί «ένας κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου που ωφέλησε μόνο τη συντηρητική παράταξη».

Ειδικά για αυτήν την Κυριακή, τόνισε ότι «ο πολίτης βρίσκεται μπροστά στα διλήμματα που του θέτει το πολιτικό σύστημα», αφού πλέον, με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αναμετρώνται δύο προγράμματα διακυβέρνησης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι παραμένουν «δυο τα κόμματα εξουσίας» και κατηγόρησε τη ΝΔ για αλαζονική στάση και έπαρση μετά τις εκλογές. «Αυτό που επιδιώκουν για την επόμενη μέρα» δεν είναι απλά να κάνουν κυβέρνηση αλλά μια «ανεξέλεγκτη κυβέρνηση» υποστήριξε και επανέλαβε ότι «γι αυτό είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάζει φραγμό σε αυτές τις επιδιώξεις».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago