Πολιτική

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες για ανατροπή των συσχετισμών, ώστε να προστατευθεί η Δημοκρατία απηύθυνε, το βράδυ της Πέμπτης, με την κεντρική προεκλογική ομιλία του στο Σύνταγμα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος και μια δυναμική συγκέντρωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Περιέγραψε το όραμά του για την Ελλάδα της ανθρωπιάς και όχι της βαρβαρότητας. Μια Ελλάδα, ενάντια σε λογικές και πρακτικές καθεστώτος που θα βάλουν στο στόχαστρο κάθε κοινωνική ομάδα που θα τολμήσει να αντισταθεί.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια αποδόμησης του προεκλογικού αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτήρισε «απάτη και αέρα κοπανιστό» τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας παραλλήλως ότι «την Κυριακή οι εκλογές δεν θα κρίνουν απλώς το νικητή και τον ηττημένο, αλλά ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια». «Άρα θα κρίνουν με δυο λόγια την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τις συνθήκες της ζωής μας, το μέλλον όλων μας. Θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας» πρόσθεσε και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να μην δώσει λευκή επιταγή στη Ν.Δ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «δύο μόνο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας και διακυβέρνησης που αναμετρώνται». Από τη μια, εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ για «μια Ελλάδα με δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους», μια χώρα, μια κοινωνία και μια οικονομία, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, με λιγότερες ανισότητες, δίκαιου διαμοιρασμού του παραγόμενου πλούτου, πρόσβασης όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισχυρού κοινωνικού κράτους, ισχυρών θεσμών, καλύτερων αμοιβών, «όπου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία», στεγαστικής πολιτικής, στήριξης των αγροτών.

Από την άλλη είναι το σχέδιο της ΝΔ που, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη και αποθεώνει την αγορά, συρρικνώνει το ρόλο το κράτους και υπολογίζει περισσότερο κέρδη και ζημιές, αλλά όχι τις ανθρώπινες ζωές. Ένα σχέδιο, που, όπως συμπλήρωσε, θέλει να φέρει ανάπτυξη μέσω φοροαπαλλαγών στους ισχυρούς και μείωσης του εργασιακού κόστους, μέσω απόσυρσης του Δημοσίου από κρίσιμους τομείς ώστε να δοθεί χώρος στα κερδοσκοπικά fund. Αυτή όμως, όπως είπε, είναι μια ανάπτυξη μη βιώσιμη καταδικασμένη να αναπαράγει κρίσεις και διεύρυνση ανισοτήτων.

Βάζοντας σε σύγκριση τα προγράμματα των δύο κομμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ψεύδεται «κάνοντας το ψέμα να φαίνεται αλήθεια, όταν λένε ότι οι έμμεσοι φόροι ευνοούν τους φτωχούς». Για το πρόγραμμα του κόμματός του είπε ότι είναι «ένα πρόγραμμα που τολμά να βάλει χέρι στα υπερκέρδη, στην αισχροκέρδεια των κολοσσών της ενέργειας και του πετρελαίου που έκαναν την κρίση ευκαιρία. Πέρα από ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την ενίσχυση της εκπαίδευσης με σχολεία και πανεπιστήμια, πέρα από την επένδυση στην έρευνα, έχουμε ένα πρόγραμμα που προτάσσει νέα ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας».

Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «ένα κράτος ισχυρό, σύγχρονο, αποτελεσματικό που δεν θα αποτελεί λάφυρο οικογενειακό. Όχι το κράτος που κατέρρευσε στα Τέμπη πριν από τρεις μήνες και έβγαζε τους υπουργούς να λένε ψέματα στα κανάλια. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας προς τους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών. Θα αγωνιστούμε για να υπάρχει δικαίωση και ένα κράτος δίπλα στον πολίτη, όχι ένα κράτος επικίνδυνο για τον πολίτη».

Παραλλήλως, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι βασικό σχέδιο έχει να απομονώσει τον μοναδικό αντίπαλο που φοβάται, τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε,  «έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί με το πρόγραμμα και τις αξίες της να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους αντιμετωπίσει τη Δευτέρα αν στήσουν ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς».

Σημείωσε ότι το πρόγραμμά της ΝΔ αντιγράφει τα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού και η στρατηγική της το πρόγραμμα του Μακιαβέλι, γιατί «στόχος του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. είναι ο κατακερματισμός που έφερε η πρώτη κάλπη να συνεχιστεί για να έχουν μια αντιπολίτευση με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή. Το δείχνουν πολλές φορές ευνοώντας στην πράξη και κάποια συγκεκριμένα κόμματα που βοηθούν αυτόν τον σχεδιασμό. Ένα υποβαθμισμένο κοινοβούλιο και μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση είναι η καλύτερη προϋπόθεση ενός καθεστώτος. Η λογική διαίρει και βασίλευε».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για απειλή κατά της Δημοκρατίας και υπενθυμίζοντας τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μπακογιάννη από τη Ροδόπη, υποστήριξε ότι «σήμερα στοχοποείται η μειονότητα, αύριο θα είναι όποιος πολίτης θελήσει να αντισταθεί στα σχέδια ισοπέδωσής του. Θα είμαστε εδώ, θα είμαστε δίπλα σας για να εγγυηθούμε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια θα είναι τέσσερα χρόνια αξιοπρέπειας» είπε και πρόσθεσε «θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία που απειλείται από την καθεστωτική εξουσία ενός ασύδοτου καθεστώτος».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago