Οικονομία

Αιχμάλωτοι της… Καραϊβικής και της Ομικρον, αλλά σε κρουαζιερόπλοιο

Η κρουαζιέρα ήταν ένα από τους κλάδους του τουρισμού, που είχε πληγεί σφοδρά από την πανδημία, με την σχετική δραστηριότητα να νεκρώνεται επί μήνες, ύστερα και από περιστατικά μολύνσεων με κορωνοϊό, που οδήγησαν σε μακροχρόνιες καρταντίνες στην πρώτη φάση της πανδημίας. Από την περασμένη άνοιξη ο τομέας άρχισε και πάλι να ανακάμπτει, με σχετικά αυστηρά πρωτόκολλα, που επέτρεπαν την επιβίβαση στα πλοία μόνο εμβολιασμένων με τεστ και προέβλεπαν την τήρηση μέτρων προστασίας.

Τώρα με την εξάπλωση της Ομικρον τα κρουαζιερόπλοια αποδεικνύονται και πάλι ιδιαίτερα ευάλωτα, δημιουργώντας νέα αναστάτωση στον κλάδο και ρίχνοντας βαριές σκιές στις αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις για το 2022.

Το τελευταίο διάστημα σε περίπου 60 πλοία έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 επιβάτες και μέλη πληρωμάτων οι οποίοι ήταν εμβολιασμένοι. Πολλοί από αυτούς με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιστολές τους σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες εκφράζουν την οργή τους για την κατάσταση, που έχουν περιέλθει και κατηγορούν τους πλοιοκτήτες για ελλιπή μέτρα προστασίας και χαωτική αντιμετώπιση των όποιων περιστατικών καταγράφηκανι.

Το φαινόμενο έχει πάρει ιδιαίτερη έκταση στην περιοχή της Καραϊβικής με τις αμερικανικές αρχές να είναι σε επιφυλακή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) πάνω από 60 πλοία είναι ουσιαστικά σε καραντίνα αυτή τη στιγμή, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει το προκαθορισμένο όριο.

Οπως έγραψε η Washington Post, σε πολλά από τα κρουαζιερόπλοια που επλήγησαν, απαγορεύτηκε η είσοδος σε λιμάνια της Καραϊβικής. Οι αρχές των ολλανδικών νησιών Αρούμπα και Μποναΐρ της Καραϊβικής δεν είχαν επιτρέψει στο «Carnival Freedom» να φτάσει στα λιμάνια τους, ανακοίνωσε η εταιρία Carnival το Σαββατοκύριακο.

Ένας «μικρός αριθμός ανθρώπων» στο πλοίο βρίσκονταν σε απομόνωση λόγω θετικών τεστ Covid. Όλοι οι ταξιδιώτες ήταν ωστόσο εμβολιασμένοι και έπρεπε να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού προτού μπορέσουν να κάνουν check-in.

Το πλοίο ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου στο Μαϊάμι – οι στάσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη και την Πέμπτη στα νησιά Bonaire και Aruba ακυρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ενδιάμεσο σταθμό στη Δομινικανή Δημοκρατία. Το πλοίο θα πρέπει να επιστρέψει στο Μαϊάμι την Κυριακή, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι περισσότεροι επιβάτες αγωνιούν για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

«Οδύσσεια των Θαλασσών»

Πριν από λίγες ημέρες, 65 μέλη του πληρώματος και 18 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου της «Odyssey of the Seas» βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό – παρόλο που το 95 τοις εκατό των επιβαινόντων είχε εμβολιαστεί κατά του ιού. Ένας ταξιδιώτης μίλησε στην εφημερίδα «The Sun Sentinel» για την σύγχρονη οδύσσειά του. Το τεστ του 49χρονου Κρίστοφερ επί του σκάφους ήταν θετικό, γι’ αυτό και χρειάστηκε να περάσει τις μέρες των Χριστουγέννων μόνος σε μια καμπίνα, χωρίς την αρραβωνιαστικιά του και την αδερφή του που ταξίδευαν μαζί του. «Ήταν τα χειρότερα Χριστούγεννα», είπε στην εφημερίδα ο Κρίστοφερ από την πολιτεία του Μίσιγκαν των ΗΠΑ , ο οποίος ήταν διπλά εμβολιασμένος και πιθανότατα μολύνθηκε από συνεπιβάτη σε ένα από τα νυχτερινά κλαμπ στο κρουαζιερόπλοιο. Δύο μέρες μετά παραπονέθηκε για έντονη εφίδρωση και πονοκεφάλους, τυπικά συμπτώματα μιας επιδημίας Covid-19. Η αρραβωνιαστικιά και η αδερφή του δεν έλαβαν οδηγίες από το πλήρωμα να απομονωθούν, παρά το θετικό τεστ.

Μόνο 55 επιβάτες, περίπου το ένα τοις εκατό του συνολικού αριθμού των επιβατών, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος, έχουν μάθει ότι έχουν βγει θετικοί από τη στιγμή, που έφυγαν από το πλοίο. Οι υπόλοιποι ακόμη περιμένουν το αποτέλεσμα της εξέτασης. Σύμφωνα με την εταιρία, ένας επιβάτης επιβιβάστηκε με συμπτώματα, αλλά τα κράτησε κρυφά. Όταν βρέθηκε θετικός κατά τη διάρκεια των τακτικών τεστ, έγινε μια επιπλέον στάση για να ελεγχθεί ο ίδιος και οι συνταξιδιώτες του. Ωστόσο, η εταιρεία κρουαζιέρας παραδέχεται ότι αυτό δεν εξηγεί γιατί μολύνθηκαν τελικά τόσοι πολλοί άνθρωποι στο πλοίο.

Ωστόσο, άλλοι επιβάτες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η απαίτηση μάσκας στο πλοίο δεν τηρήθηκε από τις αρχές κιόλας του οκταήμερου ταξιδιού. Πολλοί επιβάτες είχαν διαμαρτυρηθεί ανεπιτυχώς στην εταιρία και στον καπετάνιο για αυτή την παραβίαση των κανόνων προστασίας. Μόνο οι εκδηλώσεις στο πλοίο ακυρώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες του ταξιδιού. Το πλοίο ολοκλήρωσε το δρομολόγιο του όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. «Μείναμε στη θάλασσα και γίναμε μια πλωτή θερμοκοιτίδα» υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, λένε τώρα οργισμένοι κάποιοι επιβάτες.

Διαβάστε ακόμα

Φον ντερ Λάιεν: Η ταχεία εξάπλωση της «Όμικρον» καθιστά τον εμβολιασμό ακόμη πιο σημαντικό

Από 3 μέχρι 16 Ιανουαρίου η ισχύς των νέων μέτρων – Διπλή μάσκα σε εργαζόμενους στην εστίαση και τηλεργασία έως 50%

Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων σε ΗΠΑ και Αυστραλία λόγω κρουσμάτων στα πληρώματα

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago