Κόσμος

Ενίσχυση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση επειγουσών προκλήσεων

Την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών προκλήσεων, οι οποίες είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, η διαχείριση του μεταναστευτικού και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας πρότεινε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από άνευ προηγουμένου και απροσδόκητες προκλήσεις από την υιοθέτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) το 2020. Μόλις βγήκε από μια από τις βαθύτερες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις λόγω της πανδημίας Covid, τώρα αντιμετωπίζει τις τεράστιες ανθρωπιστικές, οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Προσθέτει επίσης ότι «η μετανάστευση έχει επιταχυνθεί μετά την πανδημία, επιβαρύνοντας τις ικανότητες υποδοχής των κρατών μελών» και υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η Ένωση και τα κράτη-μέλη θα αναλάβουν νέες ευθύνες, οι οποίες συνεπάγονται πρόσθετο κόστος.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η απότομη επιτάχυνση του πληθωρισμού και των επιτοκίων επηρέασε τον προϋπολογισμό της Ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω της απότομης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης NextGenerationEU», καθώς και ότι «μετά από μια σειρά παγκόσμιων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ΕΕ εργάζεται για να αυξήσει την ανοιχτή στρατηγική της αυτονομία. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας σε τεχνολογίες ζωτικής σημασίας για την ηγετική θέση της Ευρώπης».

Οι τροπολογίες στον προϋπολογισμό, καθώς και οι διάφορες νομοθετικές προτάσεις, που παρουσίασε την Τρίτη η Επιτροπή, θα πρέπει να εγκριθούν από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κομισιόν ελπίζει σε μια «έγκαιρη συμφωνία» και υπολογίζει στην ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενόψει μιας συμφωνίας αμέσως μετά το καλοκαίρι. Οι διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συναίνεσης του Κοινοβουλίου, πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους, δεδομένου ότι οι επείγοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί θα υλοποιηθούν ήδη το 2024.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago