Κόσμος

Mόσχα: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των στρατιωτικών ακολούθων και εκπρόσωπων των ξένων πρεσβειών που είναι διαπιστευμένοι στην Μόσχα.

«Η στρατιωτική οικοδόμηση της συμμαχίας ανακατευθύνεται πλήρως στην προετοιμασία μια ευρείας κλίμακας στρατιωτικής σύγκρουσης υψηλής έντασης με την Ρωσία» δήλωσε ο Φόμιν.

Σύμφωνα με τον Φόμιν, στα έγγραφα του ΝΑΤΟ των τελευταίων ετών τα οποία απηχούν το δόγμα του, όπως για παράδειγμα αυτό του 2019 που αφορά την στρατηγική του ΝΑΤΟ, η Ρωσική Ομοσπονδία ευθέως κατονομάζεται «χωρίς καμία αμφιβολία ως κύρια πηγή απειλών για την ασφάλεια του συνασπισμού»

Παράλληλα ο Φόμιν επισήμανε ότι «η Διακήρυξη της Ρώμης εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ».

«Σε αυτήν, ιδιαίτερα ορίζεται, ότι η Ρωσία και η Συμμαχία δεν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως εχθρό. Αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε και στην σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ το 2010 στη Λισαβόνα» είπε ο Φόμιν.

Ο Φόμιν δήλωσε επίσης ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρησιμοποίησε τα γεγονότα στην Ουκρανία ως πρόφαση για να διακόψει τη συνεργασία με τη Μόσχα.

Η Ρωσία απέσυρε πάνω από 10.000 στρατιώτες από τα σύνορα με Ουκρανία

Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν σταδιακά στις μόνιμες βάσεις τους ύστερα από έναν μήνα ασκήσεων κοντά στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό.

Το Interfax ανέφερε ότι τα γυμνάσια έγιναν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στην προσάρτηση της οποίας προχώρησε η Ρωσία το 2014, καθώς και στις νότιες ρωσικές περιοχές του Ροστόφ και του Κουμπάν.

Η ανάπτυξη από την πλευρά της Ρωσίας δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία είχε τροφοδοτήσει φόβους στο Κίεβο και τις πρωτεύουσες της Δύσης ότι η Μόσχα σχεδίαζε επίθεση.

Η Ρωσία αρνείται τα οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται δεσμεύσεις από τη Δύση –συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης από το ΝΑΤΟ να μην επεκτείνει τη συμμαχία ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα- διότι η δική της ασφάλεια απειλείται από τη ενίσχυση των σχέσεων της Ουκρανίας με τη συμμαχία της Δύσης. Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να αναπτύξει τα στρατεύματά της στο έδαφός της όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία κυμαίνονται από 60.000 έως 90.000, με έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να αναφέρει ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάνει έως τις 175.000.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago