Ο πρόεεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, παρουσίασε το στόχο του κόμματος ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και το διακύβευμα.
«Είναι ο πιο δύσκολος εκλογικός αγώνας που έχω κληθεί να δώσω» αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας λόγω των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί, ζητώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες να αναστοχαστούν αναφορικά με το «ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως αντιπαρατίθενται δύο εναλλακτικά προγράμματα διακυβέρνησης, επισημαίνοντας για το πρόγραμμα του κόμματός του πως αυτό αντανακλά τη βούληση για ισχυρή κοινωνία και υγιή Δημοκρατία, ενώ περιέγραψε πως συγκρούονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μάχεται για «να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη». Ακόμη, περιέγραψε πως την επομένη των εκλογών, η ΝΔ επιδιώκει «να συγκροτήσει ένα καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό», αιτούμενος από το προοδευτικό ακροατήριο να «φρενάρει» με την ψήφο του αυτήν την προοπτική. Όπως είπε, για την ΝΔ «βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια επτακομματική, ακόμη και οκτακομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».
Στο εσωκομματικό πεδίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην παρουσίαση του προγράμματός του μέχρι την Κυριακή των εκλογών, λέγοντας ωστόσο πως «όταν θα ξημερώσει η Δευτέρα, θα τα συζητήσουμε αυτά με άνεση επάρκεια και πολύ συντεταγμένα». «Να έχουμε τη λαϊκή ετυμηγορία μπροστά μας και ούτε να προδικάζετε τι θα πω εγώ τη Δευτέρα», πρόσθεσε, απαντώντας σιβυλλικά για την μετεκλογική ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Τσίπρα:
«Καλησπέρα σας. Επιτρέψτε μου, πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, να κάνω μια σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει το ποιος και πως θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια.
Οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα:
Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής.
Δεν είναι ο δεύτερος γύρος. Είναι μια νέα εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση.
Δεν παραβλέπω ωστόσο ότι αυτές οι εκλογές γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 του Μάη.
Και βεβαίως με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής.
Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο Ελληνικός λαός αποφασίσει και αποφανθεί με τη ψήφο του.
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη ημέρα.
Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα;
Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.
Στις 25 Ιούνη δύο είναι ουσιαστικά τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των Ελλήνων πολιτών.
Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως και με τις κρυφές πλευρές του, κρυφές πλευρές που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι νομίζω σαφή.
Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος από την μια ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει;
Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου;
Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια;
Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών;
Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου και προσβάσιμη σε όλους και σε όλες, ή κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, μετατροπή των νοσοκομείων μας σε ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών;
Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που εντέλει ευνοεί ελάχιστους;
Στις εκλογές αυτές όμως εκτός από τα προγράμματα αντιπαρατίθενται, συγκρούονται θα έλεγα, και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές.
Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 του μηνός και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει ένα καθεστώς.
Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό.
Επιδιώκει στην πραγματικότητα μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις.
Για αυτό και βασικός της στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση.
Βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη. Με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε.
Για αυτό και καλούμε κάθε δημοκρατικό αλλά και κάθε προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία, σημαίνει υγιής δημοκρατία.
Με αυτές λοιπόν τις εισαγωγικές σκέψεις θα ήθελα να δώσω το λόγο ευθύς αμέσως σε όλους εσάς για τις ερωτήσεις σας».
«Μηδενική ενίσχυση του ΕΣΥ»
Παράλληλα, εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ για «κρυφή ατζέντα», λέγοντας για τον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε απόλυση» πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αλλάξει αυτόν τον κανόνα σε ενάμισι προς ένα, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο προσλήψεων σε αντίθεση με “μηδενική ενίσχυση” σε μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως οι όποιες ευθύνες δεν αφορούν τους εργαζόμενους αλλά την ηγεσία του Λιμενικού και τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», ενώ σχολίασε πως η πολιτική Μητσοτάκη είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το θέμα και έχει και αυτή «ευθύνες» σχετικά με τις αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.
Ευθύνες για το ναυάγιο στον «επιχειρησιακό σχεδιασμό»
«Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο ελληνικό Λιμενικό σώμα» είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως είχαν άλλο επιχειρησιακό σχεδιασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ηγεσία του Λιμενικού, τον υπηρεσιακό υπουργό και την ΕΕ.
Αποκαλύψεις για το έγγραφο της ΕΥΠ
Με νωπό το θέμα της Ροδόπης, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «ανεύθυνη στάση» σε ένα «ευαίσθητο θέμα που αφορά την κοινωνική ειρήνη στη Θράκη» και έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος», καθώς υπήρχε, όπως ισχυρίστηκε, στο έγγραφο που του απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης «σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ» ότι ήταν «στρατευμένος στα σχέδια της ‘Αγκύρας και του τουρκικού προξενείου».
Στον αντίποδα, «το να ζητά κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας, ότι είναι Έλληνες, δεν είναι κάτι καινούριο, πριν το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης το είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερθείς σε παλαιότερα περιστατικά, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Ροδόπης. Σημείωσε ότι τότε η αντίδραση όλων των κομμάτων, και της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης, ήταν ομόθυμη. «Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος ακολουθούν τακτική Κασιδιάρη, αυτό κάνουν», σχολίασε. Επιπλέον, μίλησε για «ωμό εκβιασμό» της κ. Μπακογιάννη «μπροστά στις κάμερες, όχι μόνο προς τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά κάθε κοινωνική ομάδα που τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να βρεθεί απέναντι». «‘Όποιος βρεθεί απέναντι θα περάσει δύσκολα», αυτό ήταν το μήνυμα κατά τη γνώμη μου, είπε.
Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί και πάλι στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «αφήστε να εκφραστεί ο λαός και θα κάνουμε κρίσεις και απολογισμούς». «Όταν ο πολιτικός σου αντίπαλος σου θέτει πολιτικά ζητήματα πρέπει να τα απαντάς. Αυτό κάναμε στην περίπτωση της Θράκης π.χ.», πρόσθεσε. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προτεραιότητα στο πρόγραμμα του και με αυτόν τον σχεδιασμό κινήθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο πραγματοποιώντας και τις σχετικές θεματικές εκδηλώσεις, παρατηρώντας παράλληλα πως «ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει αυτή τη συζήτηση, όχι μόνο αρνήθηκε ντιμπέιτ μεταξύ μας, αλλά φρόντισε να εκμεταλλευτεί και ένα τραγικό γεγονός, το ναυάγιο, προκειμένου να ναυαγήσει το ντιμπέιτ των πέντε».
1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά
Ερωτηθείς για τις συνθήκες που επικρατούσαν επί των ημερών του στην Μόρια, ο ίδιος απάντησε ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», αποκαλύπτοντας πως από τα ελληνικά νησιά περάσανε πάνω από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και η Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Όπως περιέγραψε, αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική στο μεταναστευτικό, ενώ «δεν είμαστε περήφανοι που υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων στα κέντρα μας παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως το 2019 παραδώσαμε ένα κέντρο στην Μόρια που είχε 5.000 κατοίκους και όχι 15.000, όπως τόνισε. Εμείς αυτό πιστεύουμε, αυτές είναι οι αξίες μας, αυτό κάναμε, υποστήριξε παράλληλα, αναφερόμενος στην προτεραιότητα διάσωσης της ανθρώπινης ζωής. Είναι προφανές ότι η Ευρώπη ακολουθεί μια αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι η δημιουργία της Συνόδου του Νότου υπήρξε δική του πρωτοβουλία. «Θέλω, λοιπόν, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο το ζήτημα της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο θα προβλέπει δίκαιο καταμερισμό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αλλά και μόνιμη επανεγκατάσταση των προσφυγικών ροών, κάτι που συνέβη επί των ημερών του, όπως είπε, λέγοντας πως αυτό έχει σταματήσει πλέον.
«Η ΕΕ έχει ως δόγμα τους φράχτες»
Τα τελευταία χρόνια, όπως περιέγραψε, η ΕΕ έχει ως δόγμα τους φράχτες, την Ευρώπη φρούριο, τόνισε. Αλλά όσο ψηλούς φράχτες και να φτιάχνουμε, η απελπισία θα βρίσκει όρια για να τους υπερπηδά, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή εθνική στάση, αλλά κοινός βηματισμός στον ευρωπαϊκό Νότο.
«Τα περί διαλογής ασθενών, γιατί άκουσα την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, τα είπε ο κ. Πνευματικός, δεν τα είπα εγώ» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ έχει «κρυφή ατζέντα» για την Υγεία, καθώς όπως είπε, δεν υλοποιήθηκε αυτός ο σχεδιασμός γιατί ήρθε η πανδημία. Αυτός ο σχεδιασμός λέει ότι η υγεία μας είναι πολύ ακριβός, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως και περικοπή των δαπανών για την υγεία, πρόσθεσε. Από πλευράς του, προειδοποίησε πως εάν επαναληφθεί ο συσχετισμός δυνάμεων της 21ης Μαΐου υπάρχει «κίνδυνος ορμπανοποίησης » για την επόμενη μέρα στη χώρα, στη βάση των δειγμάτων διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ.
Κερδοσκοπία με την Συνταγματική βούλα
Στο οικονομικό περίοδο, ισχυρίστηκε πως «στόχος της ΝΔ να γίνει συνταγματικά δεδομένη η κερδοσκοπία του ιδιωτικού χώρου στην υγεία, στην παιδεία, στο νερό και στην ενέργεια», ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι με τον πληθωρισμό που υπάρχει, ουσιαστικά «έχει κρύψει έναν φόρο διατηρώντας σταθερούς τους συντελεστές των έμμεσων φόρων». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απαριθμώντας: μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, κατάργηση της απόδοσης του ΕΦΚ για αγρότες και κτηνοτρόφους και ουσιαστικούς ελέγχους, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, και απόδοση του από το 2024 στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξηση μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους στο ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλους, ουσιαστική ρύθμιση χρεών για τους ελεύθερους επαγγελματίες ταυτόχρονα με ολιστικό πλαίσιο για προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
Αν ήταν το Χάρβαρντ, θα το συζητούσα το Άρθρο 16
Αναφορικά με το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρηση και του άρθρου 16, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «ο κ. Γεωργιάδης δεν μπόρεσε να κρύψει την αλαζονεία του ότι θα πάνε μόνοι τους στη συνταγματική αναθεώρηση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό δεν θα αφορά μόνο το άρθρο 16 αλλά και άλλα άρθρα του Συντάγματος «με βασικό στόχο να γίνει συνταγματικά δεδομένη η κερδοσκοπία του ιδιωτικού χώρου και στην υγεία και στην παιδεία και στο νερό και στην ενέργεια». «Αν μπορούσε κάποιος να με πείσει ότι στην Ελλάδα, αναθεωρώντας, θα είχαμε επενδύσεις και Χάρβαρντ, Κέμπριτζ και Οξφόρδη, τότε θα το συζητούσα, αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτό», είπε ειδικότερα για το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16. Υποστήριξε ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι «να γίνει και η τριτοβάθμια παιδεία χώρος που θα ευνοείται η προοπτική της κερδοφορίας, να αυξηθούν δραματικά οι ιδιωτικές δαπάνες για την παιδεία και ταυτόχρονα να μειωθούν δραματικά οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία». Είπε ότι σε αυτό κατατείνουν οι επιλογές της ΝΔ, επικαλούμενος την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που «ήταν τέχνασμα», όπως είπε, για να περνάνε λιγότεροι στα ΑΕΙ και συνεπώς να χρειάζονται λιγότερες δαπάνες και λιγότερα τμήματα. Υπογράμμισε ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την ενίσχυση των πανεπιστημίων, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές προτάσεις του κόμματος επ’ αυτού.
Ερωτηθείς σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο, ανατολικά και νότια της Κρήτης ειδικότερα. «Ταυτόχρονα λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλες τις όμορες χώρες προκειμένου να καθοριστεί η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί», τόνισε. «Βεβαίως λέμε και ότι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να έχει ως ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης ώστε στη βάση του του διεθνούς δικαίου να επιλυθεί αυτή η κρίσιμη διαφορά», υπογράμμισε.
Αιχμές για τον Ανδρουλάκη
Ερωτηθείς σχετικά με τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι ενδόμυχες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη, ξέρω ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής». «Κανένας στη χώρα δεν ενδιαφέρεται αν ο καημός του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος ενδιαφέρεται ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αντιστάσεις απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη πολιτική, ενδιαφέρεται να υπάρχει μια δύναμη να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον κ. Μητσοτάκη. Για το αν κάποιος θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη -για να θυμηθώ και τον Ιζνογκούντ- δεν ενδιαφέρεται», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ περιέγραψε ως παράλληλη, αλλά όχι συγκλίνουσα τη στάση των προοδευτικών κομμάτων στο εξής.
«Δεν πετάμε στα σύννεφα»
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση σε λεκτικά λάθη, σε σαρδάμ» παρατήρησε ενοχλημένος για την αναφορά του σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη εκ παραδρομής, προσθέτοντας πως «να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση σε απόψεις», ενώ «δεν πετάμε στα σύννεφα» ισχυρίστηκε σε σχέση με τους πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί, για να ξεκαθαρίσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, δεν θα είναι κόμμα διαμαρτυρίας».
Κατακερματίστηκαν οι προοδευτικές δυνάμεις
Προβληματισμένος από το γεγονός ότι «είδαμε να κατακερματίζονται οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου» στον πρώτο γύρο και απευθυνόμενος στους προοδευτικούς πολίτες του έθεσε το «δίλημμα της κάλπης», δηλαδή από ποιον και πως θα κυβερνηθεί ο τόπος και χαρακτήρισε ως μεγάλο όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης. «Θα τα διαχειριστούν αυτοί που έδωσαν 15 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και αρνούμενοι οποιονδήποτε έλεγχο», διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως θα διαχειριστούν τις ευκαιρίες και τον πλούτο της χώρας «με κλειστές πόρτες». Για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η πραγματική αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα είναι στο 1,4% κάνοντας λόγο για «άλλη μια απατηλή υπόσχεση» του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για κατώτατο μισθό 880 ευρώ, ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή και ξεπάγωμα των τριετιών άμεσα.
Ερωτηθείς, τέλος για τον «ριζικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ» που είχε εξαγγείλει, αλλά και για τις σκέψεις του για το κόμμα την 26η Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως μέχρι την Κυριακή θα μιλά για το προεκλογικό του πρόγραμμα, συμπληρώνοντας πως «όταν θα ξημερώσει η Δευτέρα, θα τα συζητήσουμε αυτά με άνεση επάρκεια και πολύ συντεταγμένα». «Να έχουμε τη λαϊκή ετυμηγορία μπροστά μας και ούτε να προδικάζετε τι θα πω εγώ τη Δευτέρα», κατέληξε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον σχεδιασμό του αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο εξής.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…