Πολιτική

Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

«Έχουμε το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψάχνουμε να βρούμε αστείες δικαιολογίες», τόνισε  ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι ήταν εκεί τα λιμενικά σκάφη και όμως το πλοίο βυθίστηκε και πρόσθεσε πως «το να λέμε ότι δεν ζήτησαν βοήθεια, ότι δεν υπάρχει το διεθνές δίκαιο, ότι δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση στα διεθνή ύδατα και μετά να λένε ότι έγινε επιχείρηση… Αντί γι’ αυτές τις αντιφάσεις εγώ θα προτιμούσα ένα πράγμα, να ακούσω μια συγγνώμη». Σχολίασε ότι δεν τον απασχολεί τι λέει η ΝΔ «γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτια της, στην πολιτική της, στη μεταναστευτική πολιτική της».

«Εγώ δεν αναζητώ ευθύνες, εγώ λέω πώς έχουν τα πράγματα, ότι εδώ και μια 4ετία η χώρα κινείται σε άλλη επιχειρησιακή γραμμή από αυτήν που είχαμε εμείς», τόνισε και πρόσθεσε: «Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία έχει προτεραιότητα, δεν κοιτάζω το πολιτικό κόστος, υπερασπίζομαι αξίες». Σημείωσε επίσης, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διασώζονταν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι εδώ και μια 4ετία «έχει ακολουθήσει μια πολιτική στη θάλασσα που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές», για να υπογραμμίσει ότι «και η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη σε αυτό».

Παραλλήλως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η Ευρώπη κινείται σε λάθος κατεύθυνση» και σημείωσε: «ασφαλώς πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ταυτόχρονα οι αξίες μας και το διεθνές δίκαιο επιβάλουν να δίνουμε και προτεραιότητα στη διάσωση της ζωής. Αν κάνουμε το ένα χωρίς το άλλο δεν οδηγούμαστε πουθενά, πρέπει να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και τη φύλαξη των συνόρων και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρχουν νόμιμες πύλες εισόδου, ώστε να μπορεί να ασκηθεί το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα να έχει η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο και αν κριθεί αναλόγως να μπορεί να περάσει. Παραλλήλως πρόσθεσε, ότι ταυτόχρονα πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο 2 γιατί δεν μπορεί όλο το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής. «Χρειάζεται νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου» τόνισε.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago