Κοινωνία

Ανείπωτη τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου – Δεκάδες οι νεκροί, τρόμο προκαλούν οι μαρτυρίες

Από τις μεγαλύτερες τραγωδίες με μετανάστες στη Μεσόγειο αυτή που εκτυλίσσεται ανοιχτά της Πύλου, στην οποία τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί έως τώρα νεκροί και 104 έχουν διασωθεί

Τρομάζουν, ωστόσο, οι μαρτυρίες διασωθέντων ότι στο αλιευτικό πλοίο, με κατεύθυνση την Ιταλία, το οποίο βυθίστηκε επέβαιναν περισσότεροι από 750 άνθρωποι. Πιθανολογείται, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες ότι πολλοί εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια του πλοίου, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. 

Τρεις διασωθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν οδηγηθεί στο λιμεναρχείο της Καλαμάτας και ανακρίνονται. Για το πιο πολύνεκρο ναυάγιο της φετινής χρονιάς γράφουν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Τη θλίψη τους για το ναυάγιο εξέφρασαν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να κάνει λόγο για  σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να μπει τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών. Στην δική της ανάρτηση, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες «πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για την αποτροπή τέτοιων τραγωδιών». Τέλος την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα εκφράζει ο  αντιπρόεδρός της Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. Τη θλίψη και το θυμό του, μετά από άλλη μια θανατηφόρα τραγωδία στη θάλασσα της Μεσόγειου εκφράζει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Σημειώνεται ότι στην Πολιτική Προστασία έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών – τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο Μάτι. Στην Καλαμάτα μετά το ναυάγιο η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη στο λιμεναρχείο και στη συνέχεια επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο.

Αναβάλλεται, λόγω της τραγωδίας, η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα. Κλιμάκιο της ΝΔ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ακύρωσε την ομιλία του στη Σητεία και ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης ακυρώνονται όλες οι σημερινές προεκλογικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη στην Καλαμάτα βρίσκεται κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση. 

Πρόκειται για μια τραγωδία, που δεν υπάρχουν λέξεις να την περιγράψουμε. Θλίψη, οργή και πόνος. Πρώτο μέλημά μας είναι η περίθαλψη των διασωθέντων. Να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί… επισήμανε από το λιμάνι της Καλαμάτας ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Ακυρώθηκε και η σημερινή συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο δελτίο ειδήσεων του ΣΤΑΡ. Εκτάκτως στην Καλαμάτα και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago