Κοινωνία

Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί – Ερχονται αλλαγές σε νυχτερινά κέντρα , γήπεδα, τηλεργασία

Υπό το βάρος της έκρηξης κρουσμάτων της παραλλαγής «Όμικρον» σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική όπου σε τέσσερις ημέρες είχαμε τετραπλασιασμό των ατόμων που βρέθηκαν θετικά, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διαμορφώσει την πρότασή της προς την κυβέρνηση για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Nωρίτερα θα πραγματοποιηθεί η πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό που θα εξετάσει τα δεδομένα από τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Όπως είχε ανακοινωθεί το δεύτερο “πακέτο” περιοριστικών μέτρων επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, ωστόσο οι επιστήμονες θα εξετάσουν σήμερα τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και κατά πόσο έχουν λειτουργήσει τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τις προηγούμενες ημέρες. Αν κριθεί ότι η κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου τότε θα υπάρξει εισήγηση για νέους περιορισμούς πριν την πρωτοχρονιά.

Αυτοί θα αφορούν κατά κύριο λόγο στη μείωση του ωραρίου των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα, η λειτουργία τους μόνο με καθήμενους ή η μείωση της πληρότητας, παρότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.

Επίσης εξετάζεται η αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα ή ακόμη και η καθολική απαγόρευση προσέλευσης φιλάθλων. Ακόμη η επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας σε ποσοστό 50%, αλλά και η εκτεταμένη ιχνηλάτηση στην κοινότητα μέσω testing.

Μόσιαλος: Ενδεχόμενο τοπικών lockdown

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι “είναι θέμα λίγων εβδομάδων η μετάλλαξη ‘Όμικρον’ να επικρατήσει και στη χώρα μας και επεσήμανε πως το 10 με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής “Όμικρον”. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα να εφαρμοστούν τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πώς Την Παρασκευή σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 3.433 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 3.200 νέες μολύνσεις στο λεκανοπέδιο, ενώ την Κυριακή εντοπίστηκαν 1.803 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 509 στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η παραλλαγή “Όμικρον” δεκαπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών από τη στιγμή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα λύματα της Αττικής. Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού δείχνει να εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό, ενώ μένει να δημοσιοποιηθούν και τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της “Όμικρον” στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ γνωστοποίησε ότι είχαν επιβεβαιωθεί 54 νέα κρούσματα που αποδίδονται στη συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού, στη χώρα μας.
Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε ότι τα κρούσματα που εξετάζονται ως “ύποπτα” για τη συγκεκριμένη παραλλαγή είναι 154 και είναι πολύ πιθανόν να είναι θετικά, όπως ανέφερε.

Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τους ειδικούς να φοβούνται νέα επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Πάντως, το Σάββατο καταγράφηκε μια τάση αποκλιμάκωσης στις ΜΕΘ, ενώ η θετικότητα βρίσκεται στο 1,52%.

Μαγιορκίνης: Δεν σκεφτόμαστε ενδιάμεσα μέτρα

Πάντως, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» δήλωσε στη ΕΡΤ.

Σε σχέση με τα σχολεία απέρριψε το ενδεχόμενο να κλείσουν μετά τις γιορτές. «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.

Για ενδεχόμενα μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Κατά 10% τη μέρα ανεβαίνουν οι τιμές στις μάσκες FFP2 – Πρόστιμα μαμούθ… από Δευτέρα λέει ο Γεωργιάδης

Μόσιαλος για τις αντιδράσεις στην ανάρτησή του: Στόχος μου ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Βρυξέλλες: Διαδήλωση κατά του κλεισίματος θεάτρων και κινηματογράφων

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago