Εκταμιεύοντας δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία στον κλάδο, η Εθνική Τράπεζα έχει επιτύχει την ενίσχυση του ρόλου της στον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της σε 26% το 2022, σε ετήσια βάση, και σε 30% φέτος.
Όπως ανέφερε στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, η τράπεζα συνεργάζεται σήμερα με 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ενός δικτύου 450 εξειδικευμένων συμβούλων σε όλη την επικράτεια.
“Η Εθνική Τράπεζα αποδίδει μεγάλη σημασία στη χρηματοδότηση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, έχοντας αναλογικά ως κλάδος τις χαμηλότερες χορηγήσεις από το τραπεζικό σύστημα”, επισήμανε η κ. Χριστοφιλίδη.
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι η Εθνική έχει αυξήσει σημαντικά τις χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει οργανώσει πανελλαδικά ένα δίκτυο συμβούλων για να παρέχουν συμβουλές για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων των ΜμΕ και λύσεις για τις ανάγκες τους. Επιπλέον, έχει προχωρήσει σε ειδικά προϊόντα και ψηφιακές υπηρεσίες για την εύκολη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους και έχει πετύχει, με πρωτοπόρες εταιρείες της πληροφορικής, συμφωνίες με άξονα τη στήριξη και την περαιτέρω συνεργασία της τράπεζας με τις ΜμΕ.
“Στόχος της Εθνικής είναι οι ΜμΕ να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ενδεχομένως, προς όφελος των ιδίων αλλά και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα”, υπογράμμισε η ίδια.
Στις μικρομεσαίες “χτυπά” η καρδιά της οικονομίας
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 865.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων και απασχολούν περίπου το 55% των εργαζομένων. Σε επίπεδο προστιθέμενης αξίας, συνεισφέρουν περίπου το 38% και, παρότι υπερτερούν σε απόλυτο αριθμό, το μεγαλύτερο μερίδιο (60%) του κύκλου εργασιών παράγεται από εταιρείες διάφορων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κ.τ.λ.)
Ιδιαίτερα θετικές είναι, επίσης, οι ενδείξεις της αναπτυξιακής δυναμικής των ΜμΕ το 2023, όπως αποτυπώνεται στον Δείκτη Εμπιστοσύνης των ΜμΕ ο οποίος αυξήθηκε κατά 8 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2023, αγγίζοντας τις 16 μονάδες.
Σε επίπεδο προσδοκιών, το 43% των ΜμΕ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία θα αυξήσει το συνολικό ύψος των επενδύσεών του συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία ενδεικτικά στους άξονες των πράσινων επενδύσεων, της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, των ψηφιακών εργαλείων και της επέκτασης στο εξωτερικό.
Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΤΕ, περισσότερες από τις μικρομεσαίες (54%) αναμένουν αύξηση πωλήσεων φέτος και το ποσοστό αυτό αυξάνεται (59%) με ορίζοντα την επόμενη τριετία. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες προσδοκίες είχε μόλις το 46% του κλάδου την προηγούμενη τριετία.
Όσον αφορά για τους κυριότερους παράγοντες αβεβαιότητας στον κλάδο, αυτοί αφορούν κυρίως το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, ενώ δευτερευόντως ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και η αδύναμη ζήτηση. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις της συγκυρίας, η χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας, αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μειώθηκε σε 8% του τομέα, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο.
πηγή: capital.gr