Πολιτική

Κινούμενη άμμος η πρόθεση των ψηφοφόρων – Ποια κόμματα απειλούνται περισσότερο με διαρροές

Την ώρα που το θέμα της φορολόγησης κυριαρχεί στην αντιπαράθεση των κομμάτων, με τη ΝΔ να το συντηρεί και να κάνει λόγο για “κρυφές ατζέντες” στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα κομματικά επιτελεία έχουν αποκτήσει έναν νέο πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα: μετακίνηση ψηφοφόρων.

Αφορμή για αυτό είναι πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος προσανατολίζεται στο να ψηφίσει άλλο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αν και δεν αμφισβητείται  το βασικό εύρημα όλων των δημοσκοπήσεων για το προβάδισμα της ΝΔ, η έρευνα της GPO δείχνει ότι περίπου ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει άλλο κόμμα από αυτό που ψήφισε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στη δημοσκόπηση, στην οποία διερευνήθηκε η σταθερότητα της ψήφου των πολιτών στην πορεία προς την δεύτερη κάλπη, και το 23,2% αυτών που συμμετείχαν δήλωσε ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά. Πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, το οποίο έχει προβληματίσει αρκετά, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, τα επιτελεία όλων των κομμάτων, τα οποία επιχειρούν να προβλέψουν πιθανές εκπλήξεις της κάλπης.

Η ΝΔ οδεύει βέβαια προς τις εκλογές με τη βεβαιότητα της νίκης και ο προβληματισμός της δείχνει να περιορίζεται στο πόσα κόμματα θα μπουν στη νέα Βουλή, καθώς αυξομειώνεται ανάλογα ο πήχης για την αυτοδυναμία. Στην Πειραιώς προβληματίζονται βέβαια και για τα φαινόμενα αλαζονείας που εκδηλώθηκαν, κυρίως την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές του Μα΅΄ιου, με αφορμή τη μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα αυτό, σε συνδυασμό και με την όποια χαλαρότητα μπορεί πιθανόν να εκδηλωθεί, στις εκλογές του Ιουνίου, έθιξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Κρήτη.

Στη ΝΔ δεν φαίνεται ωστόσο να κινδυνεύουν από την αποσυσπείρωση ψηφοφόρων, καθώς η έρευνα της GPO δίνει στο κόμμα της Πειραιώς συσπείρωση 78,3%. Υψηλό, αν και ελαφρώς χαμηλότερο, είναι και το ποσοστό της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το οποίο καταγράφεται στο  76,4%. Εντελώς διαφορετική δείχνει να είναι, ωστόσο, η κατάσταση για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται η μεγαλύτερη μεταβλητότητα διάθεσης, με το 25% των ψηφοφόρων του στις εκλογές του Μαΐου να δηλώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά τον Ιούνιο.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago