Την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη εξετάζει η Mytilineos, αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη στην εφημερίδα Globe and Mail του Καναδά με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση για την επένδυση ύψους 1,16 δισεκ. ευρώ από την Mytilineos για εξαγορά φωτοβολταϊκών στον Καναδά.
“Τα χυτήρια αλουμινίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να γίνουν αντιοικονομικά όταν αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες”, ανέφερε.
Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η Βόρεια Αμερική προσελκύει διεθνείς ενεργειακές επενδύσεις επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν καταστήσει την πράσινη μετάβαση προτεραιότητα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράφηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προβλέπει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
“Αυτή είναι η πρώτη μας επένδυση στον Καναδά”, δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά. “Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη για εμάς”.
«Όσοι μέτοχοι δεν έχουν καταλάβει ότι η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο, μπορεί να παραξενεύτηκαν με το μέγεθος της συμφωνίας», είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Η επένδυση θέλει 3-4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, άρα μιλάμε για επενδύσεις 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν το επενδυτικό μας πρόγραμμα κινείται στα 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο».
Με το Inflation Reduction Act οι ΗΠΑ «έβαλαν λεφτά στο τραπέζι», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Προβληματίστηκε η Ευρώπη, συνέχισε, δημιουργήθηκε μεγάλη αναταραχή στις Βρυξέλλες, αλλά μέτρα μηδέν. Τα μέτρα που έλαβε η Κομισιόν ως απάντηση δεν έχουν λεφτά στο τραπέζι, έχουν καλογραμμένο ευχολόγιο, που δεν συγκινεί τους Ευρωπαίους επενδυτές και ειδικά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που έχουν ανακοινώσει μεταφορά έδρας στην Αμερική. «Το πάμφθηνο, σήμερα, φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι 5 φορές ακριβότερο από το αέριο στις ΗΠΑ και δη τη Βόρεια Αμερική».
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ΑΠΕ, ανέφερε ότι μπορεί να έχει μειωθεί το κόστος για τα πάνελ, αλλά είχε προηγηθεί τεράστια αύξηση, συνεπώς, οι τιμές δεν έχουν ισορροπήσει. Επιπλέον, υπάρχει και το κόστος από την καθυστέρηση των αδειοδοτήσεων, που επηρεάζει τον χρόνο παράδοσης, με συνέπεια να χάνονται μέρες παραγωγής «όπου θα έβγαζες 10 ώρες ρεύμα με μοναδικό κόστος την α’ ύλη».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…