Οικονομία

Πρακτικά Fed: Διχασμένοι οι αξιωματούχοι για τις αυξήσεις επιτοκίων

«Μοιρασμένοι» εμφανίστηκαν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) σχετικά με το αν πρέπει να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων ή όχι, που αποτελεί μια κρίσιμη απόφαση για την αμερικανική οικονομία καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed για τη διήμερη συνεδρίαση στις 2-3 Μαΐου, αρκετοί αξιωματούχοι κρίνουν πως η πρόσφατη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ίσως να είναι και η τελευταία. Άλλοι προειδοποίησαν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις επιλογές της, δεδομένου του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να «τρέχει» με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον στόχο του 2% της Fed.

«Αρκετοί σημείωσαν ότι εάν η οικονομία εξελιχθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες προοπτικές τους, τότε μπορεί να μην είναι απαραίτητη μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μετά από αυτή τη συνάντηση», αναφέρεται στα πρακτικά, προσθέτοντας «βάρος» στις προσδοκίες ότι η Fed είναι πιθανό να σταματήσει την επιθετική εκστρατεία των αυξήσεων στη συνεδρίαση της 13-14ης Ιουνίου.

Η απόφαση για την πρόσφατη αύξηση ήταν τελικά ομόφωνη, ωστόσο, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, προς το παρόν οι αξιωματούχοι συμφωνούν μόνο στο ότι οι πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν στο τραπέζι. «Ορισμένοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ήταν σημαντικό να γνωστοποιηθεί πως η γλώσσα (που θα χρησιμοποιηθεί) στην επίσημη δήλωση μετά τη συνάντηση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως σηματοδότηση είτε για πιθανές μειώσεις επιτοκίων φέτος είτε για αποκλεισμό περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων», επισημαίνεται. Εξάλλου, το συμβούλιο ψήφισε υπέρ της αφαίρεσης από το τελικό ανακοινωθέν της συνεδρίασης της φράσης-κλειδί, που περιλαμβανόταν σταθερά στις ανακοινώσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, ότι μπορεί να απαιτηθεί επιπλέον σύσφιξη της πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Μαΐου οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed κατά 0,25% στο εύρος 5% με 5,25%, στη 10η διαδοχική αύξηση επιτοκίων, η οποία σηματοδοτεί μια πιθανή μελλοντική παύση στις αυξήσεις. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε, στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση, ότι η υποστήριξη για την πιο πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων ήταν «πολύ ισχυρή σε γενικές γραμμές», αλλά υπήρξε συζήτηση για την τελική αναστολή των αυξήσεων.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago