Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ σε σταυροδρόμι μέσα σε συντροφικές κόντρες

Η έντονη καταδίκη τω δηλώσεων Παπαδημούλη από τη Ρένα Δούρου, ππλήττει την εικόνα ενότητας που θέλει να βγάλει προς τα έξω η Κουμουνδούρου και δείχνει την απροθυμία της παλιότερης φρουράς να αποσυρθεί από το προσκήνιο. Τελικός κριτής, είτε μείνει είτε φύγει και ο μόνος που μπορεί να δώσει τέλος στις κόντρες, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πάντως δεν έχει τοποθετηθεί και δεν αναμένεται να τοποθετηθεί για την επόμενη μέρα των εκλογών παρά μετά τις 26/6.

Σε ρεπορτάζ του Φοίβου Κλαυδιανού στο dnews για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφονται οι δύο προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια υπάρχει η πρόταση για ακόμα μεγαλύτερη στροφή προς το κέντρο με την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία και την αποάκρυνση των μεγαλύτερων σε ηλικία στελεχών, ενώ από την άλλη προτείνεται η δρομολόγηση της ανάδειξης νέας ηγεσίας σταδιακά μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με ανάδειξη προσώπων από τη νέα γενιά και την έμφαση στην προγραμματική εμβάθυνση και την σύνδεση με την κοινωνία. Δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά παρά τους χαμηλούς τόνους αρχικά, ήδη ξέσπασε «καυγάς» μεταξύ κορυφαίων στελεχών.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την πλαισίωση του Αλέξη Τσίπρα με επιτυχημένα νέα πρόσωπα εν όψει τω νέων εκλογών:

«Η πρόκληση για εμάς, αξιοποιώντας και τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής, είναι βγάζοντας πιο μπροστά νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις δύσκολες αυτές κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση»

Η αντίδραση της Ρένας Δούρου σήμερα στην πρόταση αυτή ήταν οξύτατη μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989:

«Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά»

«…το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια… Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο όχι στενά για το κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα. Αύριο έχουμε Κεντρική Πολιτική αν κάποιος θεωρεί αυτό ότι είναι προς συζήτηση πρέπει να το βάλει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, είτε παραφράζουμε και εξηγούμε και ερμηνεύουμε πολιτικές μας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος, είτε θέλουμε αλλαγές σε πρόσωπα εγώ έχω μάθει τόσα χρόνια να τα λέω εκεί που πρέπει. Όχι για να τα κρατάω κρυφά από τον Ευγενίδη και τον Χατζή για να μην κάνω παραπολιτικό αλλά για να σέβομαι τους ανθρώπους που με ψήφισαν στην Κεντρική Επιτροπή ή που με ψήφισαν τώρα στον Δυτικό Τομέα. Δεν θα βάλουμε κάτω το κεφάλι και τα πόδια ψηλά».

Παράλληλα ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, δεν απέκλεισε να τεθεί θέμα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά μετά τις εκλογές, προκρίνοντας θέματα ταυτότητας, φυσιογνωμίας και στρατηγικής, επισημαίνοντας όμως πως ενόψει εκλογών η πρόταση Παπαδημούλη είναι «εκτός τόπου και χρόνου».

Μιλώντας πάντως στον Real FM, στους Νίκο Χατζηνικολάου και αντώνη Δελλατόλα ο πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος τόνισε αντιθέτως πως δεν υφίσταται σήμερα θέμα ηγεσίας:

«…υπάρχει θέμα πολιτικής και απεύθυνσης στην κοινωνία. Τα πρόσωπα υπηρετούν τις πολιτικές, προφανώς έχει σημαντική σφραγίδα ο Αλέξης Τσίπρας και στα θέματα της πολιτικής. Αυτή την αυτοκριτική την έκανε και ο ίδιος, δεν υπάρχει ζήτημα αυτή τη στιγμή ηγεσίας αλλά απεύθυνσης στην κοινωνία»

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago