Πολιτική

Η ώρα των διερευνητικών εντολών – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Στη Βουλή θα μεταβεί, στις 11:00, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, προκειμένου να παραδώσει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα τα αποτελέσματα των εκλογών και την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων που προέκυψε από αυτές. Στη συνέχεια ο κ Τασούλας θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού, όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα αποτελέσματα και την κοινοβουλευτική σύνθεση της νέας Βουλής.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Στο πλαίσιο αυτό, θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η διερευνητική εντολή θα δοθεί στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος της Βουλής.

Κάθε αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων έχει την δυνατότητα να κρατήσει την διερευνητική εντολή έως τρεις ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα, που εκπροσωπούνται στη Βουλή, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο, η εξάντληση του τριημέρου, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς θέλει, μπορεί να αρνηθεί τη δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως μετά  την επίδοσή της σε αυτόν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του χρονικού πλαισίου των τριών ημερών.

Σημειώνεται, ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει είτε 151 θετικές ψήφους είτε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφοι, και φυσικά περισσότεροι από εκείνους που θα την καταψηφίσουν.

Εάν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, καθήκοντα Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος από τους τρεις προέδρους των ισάριθμων  Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago