Πολιτική

Εκλογικό ντέρμπι προβλέπει δημοσκόπηση που επικαλείται το Euractiv

Ντέρμπι ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση, η οποία δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από όλες τις προηγούμενες γνωστές μετρήσεις, καθώς προβλέπει διαφορά μόλις 30.000 ψήφων, μεταξύ των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με το EuropeElects, το οποίο παρέχει τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 36,6% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ το 29,5% και το ΠΑΣΟΚ το 10,3%.

Ωστόσο, νέα μέτρηση δείχνει ντέρμπι ανάμεσα στους δύο πόλους του νέου δικομματισμού. Σύμφωνα με το Euractiv, το οποίο κάνει λόγο για μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, αβέβαιος είναι και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης με τις πρώτες εκλογές.

Το Euractiv καταλήγει σε αυτά τα συμπεράσματα, αναφερόμενο σε δημοσκόπηση, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή σε στελέχη εταιρείας που την ανέθεσε, καθώς και σε σημαντικούς παράγοντες της ΕΕ. Πάντα κατά το ευρωπαϊκό δίκτυο η δημοσκόπηση αυτή δείχνει μια αναμέτρησή θρίλερ ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μάλιστα να καταγράφεται στις 30.000 ψήφους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Euractiv, η μέτρηση δείχνει ότι η δεξιά παράταξη φαίνεται να συγκεντρώνει 1.890.000 ψήφους και η αριστερή 1.860.000. Την ίδια ώρα, οι σοσιαλιστές (εννοώντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) συγκεντρώνουν 510.000 ψήφους, ενώ το ποσοστό αποχής καταγράφεται παρόμοιο με εκείνο του 42% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019.

Το δημοσίευμα του Euractiv σημειώνει επίσης ότι περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα, επικαλούμενο άλλη έρευνα, του Ινστιτούτου Eteron. Παραλλήλως σημειώνει ότι μια ενδεχόμενη μείωση της αποχής είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το μεγάλο ποσοστό αυτών που απέχουν από τις εκλογές είναι συνήθως νεαρής ηλικίας πολίτες.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει τις προβλέψεις, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν μικρή πιθανότητα να πετύχουν κυβερνητική συμμαχία με το τρίτο κόμμα από τον πρώτο γύρο. Υπενθυμίζει τέλος, ότι οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβάλουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015 και ότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια τις αποδόσεις του  ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές διαδοχικές ψηφοφορίες.

Η παράμετρος αυτή έρχεται να ενισχύσει τις συχνές αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα μόλις χθες, κατά την περιοδεία του στην Ήπειρο, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε πολλαπλές αιχμές για τις δημοσκοπήσεις. Ήταν δε, η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συσχέτισε ανοιχτα τα δημοσκοπικά ευρήματα με πιθανές «κυρώσεις» για τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στις 21 Μάϊου.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ξαναζεσταίνουν τα σενάρια για «τρίτες» εκλογές στο Μαξίμου

Στη «μάχη της Θεσσαλονίκης» οι πολιτικοί αρχηγοί

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago