Κόσμος

Θέσεις μάχης για τον δεύτερο γύρο παίρνουν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Στις 28 Μαΐου θα κριθεί τελικά η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία με την πρώτη Κυριακή, σε πείσμα των δημοσκόπων, να έχει δείξει ότι είναι δύσκολη τελικά η αλλαγή σκηνικού.

Με καταγεγραμμένο σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν κράτησε έλαβε το 49,5% των ψήφων και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου το 44,49. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν κράτησε απλώς τις δυνάμεις του, αλλά έχει και την δυναμική για νίκη στον δεύτερο γύρο, καθώς εκτιμάται ως δύσκολο έργο ο Κιλιτσντάρογλου να καλύψει τη διαφορά των πέντε μονάδων.

Ρυθμιστής αναδεικνύεται ο Ογάν, ο οποίος συγκέντρωσε κάτι παραπάνω από το 5% των ψήφων, ενώ ο τέταρτος υποψήφιος Ιντζέ, μετά τις πιέσεις και τις απειλές για αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή του σε ροζ σκάνδαλο, παραιτήθηκε μεν την περασμένη Πέμπτη, αλλά τυπικά μετείχε στις εκλογές, όπου έλαβε κάτω από το 0,5%.

Με γενική εκτίμηση ότι δεν σημειώθηκαν έκτροπα κατά την διαδικασία, παρά την πόλωση και τις εκδηλώσεις βίας την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, κατά τη διάρκεια της μετάδοσης των αποτελεσμάτων υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για “επεξεργασία” και “επιλεκτική μετάδοση” από το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Με την έναρξη των αποτελεσμάτων άλλωστε και για αρκετή ώρα, ο Ερντογάν προηγούνταν περίπου εννέα μονάδες και το σκηνικό άλλαξε μόνον αργά το βράδυ, όταν ο Κιλιτσντάρογλου άρχισε να μειώνει τη διαφορά.

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι ένας δεύτερος τελικός γύρος με την πόλωση να χτυπά κόκκινο αυτή τη φορά, καθώς και οι δύο μοναμάχοι δηλώνουν έτοιμοι για τη νίκη.

Ο υποψήφιος του εξακομματικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Εθνική Συμμαχία» και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, παρότι το αποτέλεσμα δείχνει ότι μάλλον διέψευσε τις προσδοκίες, μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες και έχοντας πλάι του αρκετά στελέχη της συμμαχίας, τόνισε ότι ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να επικρατήσει, όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση της Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος υπογράμμισε ότι βρίσκεται «καθαρά μπροστά» δηλώνοντας, πως θα «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Ωστόσο απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. «Νίκησε η χώρα μας, το έθνος μας», είπε μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του και χαρακτήρισε υποδειγματική την εκλογική διαδικασία. «Η Τουρκία έδειξε πως είναι ανάμεσα στις ηγετικές δημοκρατίες του κόσμου» υποστήριξε.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago