Πολιτική

Απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη ο Μητσοτάκης

Αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Λαύριο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα τρέξει πιο γρήγορα την δεύτερη τετραετία. Παραλλήλως, επανέλαβε ότι ζητά ισχυρή εντολή για να υλοποιήσει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα με στόχο την παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, πράσινη Ελλάδα, κάτι που  θα επιτευχθεί μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε.

Τόνισε επίσης ότι ποτέ δεν επεδίωξε να είναι ένας διεκπεραιωτής πρωθυπουργός και ότι επιθυμεί να κάνει μεγάλες αλλαγές στη χώρα, ενώ σχετικά με το τι θα πράξει λαμβάνοντας την διερευνητική εντολή επανέλαβε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα καθορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις. Για το ενδεχόμενο κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό και, αφού υπενθύμισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει τον ίδιο για πρωθυπουργό, συμπλήρωσε ότι με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχει να συζητήσει.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει φέρει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν το θεωρεί δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Υποστήριξε μάλιστα ότι διακρίνει μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και ψηφοφόρων του, οι οποίοι, όπως ανέφερε, δεν έχουν κακή άποψη για την σημερινή κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Ανδρουλάκη ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόσκληση για συνάντηση, επέμεινε ότι του ζήτησε δύο φορές να συναντηθούν και υποστήριξε πως όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει “ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα” εννοεί βασικά “όχι στον Μητσοτάκη”. Έκλεισε δε την αναφορά λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έστω και αν μαθηματικά οδηγούσε σε μια κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων είπε ότι όλες οι ώριμες δημοκρατίες εναποθέτουν σε μια ανεξάρτητη αρχή αυτή τη διαδικασία και σημείωσε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να ζητά, έστω ενόψει των δεύτερων εκλογών, για τις οποίες είπε ότι είναι πιθανόν να οδηγηθούμε, να υπάρξει κοστολόγηση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει. Υποστήριξε μάλιστα ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο πλουσιοπάροχο που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια εκτίμησε πάντως ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αποκλιμάκωση και στα τρόφιμα, τόνισε ότι συζητάμε  ενδεχόμενη επέκταση του market pass εάν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, επέμεινε όμως ότι η μόνιμη λύση δεν είναι άλλη από την αύξηση των εισοδημάτων γι’ αυτό και ο ίδιος επιμένει στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο ότι έχουμε σημαντικές δυνατότητες να μειώσουμε φόρους. Παραλλήλως επανέλαβε την εκτίμηση πως η ΝΔ και μία σταθερή κυβέρνηση της θα φέρουν την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023

Για το θέμα των παρακολουθήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να κουνά το δάχτυλο για το κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του έναν αμετάκλητα καταδικασμένο.

Αναφερόμενος στις εκλογές στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα καλέσει να συγχαρεί όποιον εκλεγεί Πρόεδρος και ότι θα επιδιώξει μια συνάντηση με όποιον αναδειχθεί νικητής για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας για τα επόμενα χρόνια. Μακάρι να βρεθεί πρόσφορο έδαφος για να οδηγηθούμε σε μία πιο μόνιμη εκτόνωση, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είμαι αφελής και οφείλουμε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι και για το καλύτερο και για το χειρότερο σενάριο».

Οι ειδήσεις σήμερα

Τσίπρας: ο διμέτωπος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι και απαράδεκτος ιστορικά και άστοχος πολιτικά

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Στη σκιά της προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago