Κόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Αποφασιστική αναμέτρηση Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου

Περισσότεροι από τους 64 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι, οι οποίοι θα ψηφίσουν πρώτη φορά, καλούνται σήμερα στα εκλογικά τμήματα, σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας. Μια αναμέτρηση που δεν αποκλείεται να σημάνει τέλος εποχής, της απόλυτης κυριαρχίας του Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην εξουσία.

Οι σημερινές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και, θεωρητικά, υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον βασικό αντίπαλο του Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, να έχει οριακό προβάδισμα. Ωστόσο, αν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Η σύνθεση του αυριανού τουρκικού κοινοβουλίου έχει επίσης κρίσιμη σημασία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και σε αυτήν την αναμέτρηση σκληρή μάχη ανάμεσα στο ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και το σύμμαχό του ακροδεξιό Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από τη μια, και την Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, αποτελούμενη από έξι παρατάξεις, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), από την άλλη. Η Εθνική Συμμαχία δεν αναμένεται πάντως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η ψήφος των Κούρδων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 15-20% του εκλογικού σώματος. Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν εντάχθηκε στον ετερόκλιτο συνασπισμό του Κιλιτσντάρογλου, παρότι είναι σθεναρά απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν.

Έτσι, στηρίζει μεν τον αποφασιστικά τον Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές, στις βουλευτικές όμως κατεβαίνει με το σχήμα του μικρού Κόμματος Πράσινης Αριστεράς. Και αυτό γιατί, εκκρεμεί στη δικαιοσύνη δίωξη που ίσως οδηγήσει στην απαγόρευσή του, για δεσμούς με την «τρομοκρατία», μέσω του ένοπλου κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος PKK, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 17:00. Βάσει της τουρκικής νομοθεσίας, απαγορεύεται αυστηρά η μετάδοση των αποτελεσμάτων πριν από τις 21:00. Αργά το βράδυ πάντως αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το αν  θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Οι ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό

ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη δικαίωση για τον Τσίπρα σχετικά με την δήθεν βίλα στο Σούνιο

Καταγγελία εναντίον του ελληνικού ΥΠΠΟ για «ψευδείς δηλώσεις» και «παραποίηση»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago