Πολιτική

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: Προσευχή στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν – Στο μαυσωλείο του Κεμάλ ο Κιλιτσνταρογλου

Με απώτερο στόχο να κινητοποιήσει τους οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ολοκλήρωσε την σημερινή ημέρα με μία προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία ο ίδιος έχει μετατρέψει από το 2020 σε τζαμί. Την ίδια ώρα, ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει επιστρέψει στην Άγκυρα, θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του σήμερα με μία συμβολική επίσκεψη στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

«Ολόκληρη η Δύση είχε τρελαθεί! Αλλά εγώ το έκανα!» καυχήθηκε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο οποίος υποσχέθηκε, στη συνέχεια ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες συμμετέχουν 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Χαρακτήρισε μάλιστα «απόλυτη βλακεία» την ερώτηση για το θέμα.

«Ηρθαμε στην εξουσία δια της δημοκρατικής οδού, με την υποστήριξη του λαού μας: αν η χώρα μας λάβει μία διαφορετική απόφαση, θα κάνουμε αυτό που απαιτεί η δημοκρατία. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει» είπε εμφανώς εκνευρισμένος κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης που μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τα περισσότερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ωστόσο, ο φόβος βιαιοτήτων παραμένει στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, καθώς ήδη έχει καταγραφεί μια σειρά επιθέσεων εναντίον στελεχών του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Εξαιτίας αυτών άλλωστε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε στις τελευταίες συγκεντρώσεις να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Στον αντίποδα της αυταρχικής «του ενός ανδρός αρχής» που ενσαρκώνει ο Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου προτείνει, εάν νικήσει στις εκλογές, μία συλλογική ηγεσία, περιβεβλημένος από αντιπροέδρους που θα εκπροσωπούν τα έξι πολιτικά κόμμα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται. Πρόκειται βέβαια για μια “συμμαχία” που καλύπτει ευρύ πολιτικό φάσμα, από την εθνικιστική δεξιά μέχρι την φιλελεύθερη αριστερά, με μοναδικό συνδετικό στοιχείο το “αντι-Ερντογάν μέτωπο”.

«Είστε έτοιμοι για τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα; Για να ξαναφέρουμε την ειρήνη στην χώρα. Εγώ είμαι. Σας το υπόσχομαι», είπε κατά την τελευταία μεγάλη του συγκέντρωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αυτό είναι άλλωστε («Σου υπόσχομαι») και το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του, μέσα από το οποίο επιχειρεί να απαντήσει στην αυταρχική εκτροπή της τελευταίας δεκαετίας της ηγεσίας Ερντογάν, η οποία εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αλλά και στις οδυνηρές για τον τουρκικό λαό επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής

Οι ειδήσεις σήμερα

Επίθεση ΜέΡΑ25 σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τσίπρας: Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ την άλλη Κυριακή σημαίνει ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago