Πολιτική

Τσίπρας: Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ την άλλη Κυριακή σημαίνει ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση

Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτιά στις εκλογές της επόμενης Κυριακής «θα κάνει τα πάντα, για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» δίνει ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει επίσης ότι, κατά τη γνώμη του, «δεν νοείται πολιτική νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνει το πρώτο κόμμα». Παραλλήλως σημειώνει ότι η κουλτούρα συνεργασιών που αφορά προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες μεταξύ όμορων χώρων καταλήγει σε πολύ πιο σταθερές και πολύ πιο αντιπροσωπευτικές κυβερνήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι η στρατηγική του κόμματος «είναι σαφής: εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα την άλλη Κυριακή, η χώρα θα αποκτήσει ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση». Και προσθέτει: «Αν ψάχνετε για θολά μηνύματα, προσπαθήστε να βγάλετε άκρη με αυτά που λέει η ΝΔ». «Μιλάμε για την απόλυτη σύγχυση» σχολιάζει και υπογραμμίζει ότι «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αλλαγή».

Αναφέρει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που εδώ και μια δεκαετία έχει παράδοση να ανατρέπει στην κάλπη τις δημοσκοπικές προβλέψεις και προσθέτει ότι η «αναμφισβήτητη τάση των τελευταίων μηνών είναι μια διαρκής φθορά και ένα ευρύτατο κύμα αποδοκιμασίας προς τη σημερινή κυβέρνηση, που συνοδεύεται από την επιθυμία για αλλαγή». Δηλώνει μάλιστα βέβαιος ότι αυτά θα αποτυπωθούν στην απόφαση των πολιτών στις 21 Μαΐου.

Στην ερώτηση αν θα δούμε Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αναφέρει ότι, εάν προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό που θα επιδιώξουμε να προκύψει και θα πάμε μέχρι τέλους γι’ αυτό είναι η αλήθεια. Και ο μόνος τρόπος για να λάμψη η αλήθεια σε αυτή την υπόθεση είναι να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς παρεμβάσεις και εξαρτήσεις θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά της». Προσθέτει επίσης ότι ο μόνος τρόπος για να κλείσει αυτή η πληγή που, όπως είπε, άνοιξε στο πολίτευμα και τους θεσμούς, «είναι να ακολουθήσουμε τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από όσους εξύφαναν και εκτέλεσαν το νοσηρό σχέδιο των υποκλοπών: να εμπιστευτούμε τους θεσμούς και το Σύνταγμα και να ακολουθήσουμε το δρόμο που θα μας υποδείξουν».

Για τις προκλήσεις στην οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων περιπετειών. Σημειώνει επίσης ότι το «στιβαρό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, «απαντά στο γενικευμένο αίσθημα  ανασφάλειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών» και συνιστά «προοδευτική πρόταση που απευθύνεται σε όλους».

«Όπως κάναμε και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης μας, θα διατηρήσουμε τον φράχτη (σ.σ. στον Έβρο), απαντά ο κ. Τσίπρας, «και θα προασπίσουμε τα σύνορα της χώρας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, απέναντι σε ενέργειες εργαλειοποίησης από διακινητές ή από την Τουρκία». «Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να δημιουργούμε εντυπώσεις για να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη -όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης αντιγράφοντας τον Ντόναλντ Τραμπ- λέγοντας στον κόσμο ότι με τον φράχτη λύνεται το Προσφυγικό», συμπλήρωσε.

Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «δεν μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για “Πρέσπες του Αιγαίου”. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο ονοματολογικό και τη διαφορά μας με την Τουρκία». Παραλλήλως σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «προάσπισε τα εθνικά συμφέροντα και επανέφερε την ΕΕ στα βόρεια σύνορά μας, αντί να έχουμε την Τουρκία να αλωνίζει και την περιοχή να καταρρέει».

Σχολιάζει επίσης ότι «κάποιοι όμως μιλάνε για “Πρέσπες του Αιγαίου” επειδή είναι επί της ουσίας κατά του διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Επικαλούνται το διεθνές δίκαιο απέναντι στις απειλές που δέχεται η Ελλάδα, αλλά όταν αφορά την επίλυση διαφορών ρίχνουν τη μπάλα στην κερκίδα και υποστηρίζουν την αναβλητικότητα και τη μη λύση, όσο και να κοστίζει αυτό στα εθνικά συμφέροντα». Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στόχος της εξωτερικής πολιτικής είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πως «παράλληλα, στόχος πρέπει να είναι η ενεργητική προσπάθεια για ειρηνική επίλυση διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου». «Αυτό καταφέραμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό παλέψαμε με το Κυπριακό», λέει.

Οι ειδήσεις σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου

Metron Analysis: Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Μειώνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago