Πολιτική

Ερωτήματα από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου στο θέμα της διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή (TRT) δήλωσε ότι το θέμα αφορά το παρελθόν και υπογράμμισε ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω.

Σημειώνεται ότι ο Άκης Σκέρτσος ρωτήθηκε για τις αποζημιώσεις με αφορμή την παρουσίαση στη Λάρισα του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά. Όταν όμως κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: αν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πολωνία που αξιώνει 1,3 τρισ. Ευρώ από τη Γερμανία και να θέσουμε σε εθνική βάση την απαίτηση καταβολής των αποζημιώσεων, είπε:«Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ξεκαθάρισε αν μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης ή εξ ονόματός του και, όπως αναφέρει, στο σημερινό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Δημοκρατία», πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερες προκλήσεις απ’ ότι τα οφειλόμενα γερμανικά χρέη. «Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον» είπε και αντέταξε σύγχρονες

Η δήλωση του Άκη Σκέρτσου

Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.

Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα.

Απόπειρα αναδίπλωσης

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στο θέμα με νέα δήλωση, λέγοντας ότι «η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες».

Ο Άκης Σκέρτσος πρόσθεσε επίσης, πως «το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές». Υποστήριξε επίσης ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Αλλαγή σκηνικού στην Τουρκία – Πιο κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή

Tσίπρας: Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις υποκλοπές

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago