Πολιτική

Καταλύτης για τις εκλογές οι αναποφάσιστοι και η αποχή – Τρομάζει τα κομματικά επιτελεία η αδιευκρίνιστη ψήφος

Με το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών να έχει πλέον παρέλθει, το ενδιαφέρον των κομμάτων στρέφεται πλέον στις μεγάλες συγκεντρώσεις που ξεκινούν από σήμερα και θα κορυφωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Στόχος των κομματικών επιτελείων είναι μέσα από τις συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της επικράτειας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.

Ο παράγοντας αυτός είναι καθοριστικός για την πορεία προς την κάλπη, καθώς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής συσπείρωση ούτε καν των τριών τετάρτων των ψηφοφόρων  τους. Τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν επίσης ότι η εικόνα που θα δείξουν τα κόμματά τους σε αυτές τις συγκεντρώσεις θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους ψηφοφόρους που,  για διάφορους λόγους, παραμένουν αναποφάσιστοι σχετικά με το ποιο κόμμα να ψηφίσουν ακόμη και με εκείνους που φλερτάρουν με την αποχή.

Εδώ, ειδικά το κυβερνών κόμμα ρίχνει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς είναι πολλοί οι ψηφοφόροι του που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία μετά την τραγωδία των Τεμπών και τους κυβερνητικούς χειρισμούς και δεν έχουν επιστρέψει ακόμη. Δυσαρεστημένοι υπάρχουν βέβαια και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από τους οποίους επέστρεψαν, λόγω της πόλωσης και της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, και κάποιοι άλλοι που διστάζουν ακόμη, καθώς δεν έχουν πεισθεί για τη δυνατότητα να γίνει πράξη η προοδευτική διακυβέρνηση.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, που και αυτό δεν φαίνεται να έχει καλύψει πλήρως τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, ανάλογα ζητήματα αντιμετωπίζουν και τα άλλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πιέζεται αμφίπλευρα, και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στη δίνη του σχεδίου “Δήμητρα” και του “αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου” και η Ελληνική Λύση πιέζεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από την πληθώρα μικρών κομμάτων της ακροδεξιάς.

Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στο υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, των αναποφάσιστων και της αποχής. Στην τελευταία περιλαμβάνεται βέβαια ένα ποσοστό το οποίο δείχνει να παγιώνεται, υπάρχουν όμως και αρκετοί, κυρίως νέοι, οι οποίοι ως εποχικά απασχολούμενοι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, καθώς η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και σε κάποιους προορισμούς καλπάζει ήδη.

Αυτό που τρομάζει όμως περισσότερο τα κομματικά επιτελεία είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος και ο φόβος για το που αυτή θα πάει. Η βουβαμάρα, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που δίνει η απλή αναλογική να πιάσει τόπο η διαχεόμενη ψήφος, προκαλεί ανησυχία στα επιτελεία, κυρίως των κομμάτων εξουσίας, μήπως τελικά βρεθούν μπροστά σε καταστάσεις πρωτόγνωρες.

Οι ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση στην ομολογία Μητσοτάκη για σκάνδαλο υποκλοπών

ΣΥΡΙΖΑ: Η συζήτηση αποκάλυψε γιατί κρύβεται ο Μητσοτάκης

Ο «επίλογος» των πολιτικών αρχηγών – Τι δήλωσαν μετά το Debate

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago