Πολιτική

Ενότητα με αποστάσεις στην κοινή εμφάνιση Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη

Μήνυμα ενότητας και εκλογικής νίκης έστειλαν από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ και οι δύο προκάτοχοί του, με τους κκ Καραμανλή και Σαμαρά να κινούνται ωστόσο σε διαμετρικά αντίθετα τοπία. Αφορμή για την κοινή εμφάνιση των τριών ήταν η εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης και στις τοποθετήσεις για την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναδείχθηκαν και οι αντιθέσεις.

Ο Κώστας Καραμανλής επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ευρώπη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ένωση, ενώ άσκησε και καλυμμένη κριτική για τους χειρισμούς Αθήνας. Παραλλήλως, άφησε για άλλη μία φορά υπόνοιες και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, εν μέσω των γνωστών εξελίξεων στο ευρωκοινοβούλιο. Ολοκλήρωσε μάλιστα την ομιλία του, επικαλούμενος τις τέσσερις αρχές της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, λέγοντας «σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς. Απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας. Πάντα δίπλα στους πολίτες, ειδικά τους λιγότερο ευνοημένους. Άγρυπνοι και ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων».

Η τοποθέτηση Καραμανλή

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κώστας Καραμανλής απευθύνθηκε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης». Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη  χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ημιτελές, αναφέροντας ότι δεν «ανταποκρίνεται στις προσδοκίες οραματιστών ηγετών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών», τονίζοντας «τα μειωμένα ανακλαστικά και την βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων».

Ο Κώστας Καραμανλής πήρε σαφείς αποστάσεις από τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς στο ουκρανικό, καταδικάζοντας βεβαίως την εισβολή και τονίζοντας ότι η Ευρώπη «φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων». «Αν όμως η Ευρώπη η ίδια δεν βγει μπροστά για να τερματιστεί ο πόλεμος, που διεξάγεται στο δικό της έδαφος, ο ορίζοντας μόνο ζοφερός μπορεί να χαρακτηριστεί. Και ο νοών νοείτω» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση επέκρινε την Ευρώπη ότι επέδειξε «έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία». «Προφανώς δεν αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Δεν αμφισβητείται όμως ότι και η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων. Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής». Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εκλογές, τάχθηκε υπέρ μιας βιώσιμης κυβέρνησης με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί, όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα και με τη στήριξη όλων μας, παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές».

Η τοποθέτηση Σαμαρά

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τις ηγεσίες της ΕΕ, λέγοντας: «την πονάω, την πιστεύω και την υπηρετώ, αλλά όποιος πονάει κάτι δεν κλείνει τα μάτια και δεν χαϊδεύει αυτιά». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η σημερινή Ευρώπη δεν διαθέτει  «Σύγκλιση, Συνοχή, Αλληλεγγύη, Ευημερία και Ελευθερία», ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα μίλησε για «αλλαλούμ» που «δεν φωτογραφίζει καμία Ενωμένη Ευρώπη».

«Πώς λοιπόν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα η σύγκλιση σε αμοιβές, σε δημοσιονομικές πολιτικές, σε ο,τιδήποτε;» διερωτήθηκε και μένοντας στον τομέα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και στις εξελίξεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ρώτησε: «κανείς στην Ευρώπη δεν είδε τα γεγονότα να έρχονται; Κανείς δεν σχεδίασε ή δεν προέβλεψε για το μέλλον; Είναι αυτό τύφλωση ή εθελοτυφλία;»

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Δεν θα τα… μοιράσουμε με την Τουρκία. Η οποία αλληθωρίζει όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία. Και βεβαίως, σημαίνει και το προφανές: η Ευρώπη να μας στηρίξει!».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα πολύ σωστά κατήγγειλε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» για να τονίσει στη συνέχεια ότι «οφείλουμε να υπενθυμίζουμε συνεχώς στους πάντες, ότι και η Τουρκία έχει εισβάλλει στην Κύπρο». Αναφερόμενος δε στον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις παράλογες διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Κύπρο τόνισε ότι «δεν ακούμε αντίστοιχες καταγγελίες από την Ευρώπη κατά της Τουρκίας» και ότι «αυτό δεν τιμά ούτε την Ευρώπη, ούτε τη Δύση συνολικά». Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι «αρωγός» σε όλα αυτά  και ότι στο πρόγραμμά του, υπόσχεται να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, γιατί τους, θεωρεί  «ξεπερασμένους»…

Διαφορετική, σε σχέση με τον Καραμανλή, ήταν και η τοποθέτησή του για την περίοδο των μνημονίων, με την οποία υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, που, όπως είπε, «καταφέραμε να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες». Παραλλήλως, επιτέθηκε εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι  «ο λαϊκισμός οργίαζε και τότε…», αλλά και στην Ευρώπη με τη δράση «μας επέβαλαν αρχικά λάθος πρόγραμμα προσαρμογής, με λάθος πολλαπλασιαστές! Κι όταν τους το λέγαμε μας επέπλητταν. Μέχρι που παραδέχθηκαν ότι όντως το πρόγραμμά τους δεν έβγαινε κι ότι οι πολλαπλασιαστές τους ήταν λάθος. Κι όταν τα διορθώσαμε όλα αυτά κι άρχισε η χώρα να σημειώνει πρόοδο – και το παραδέχθηκαν και οι ίδιοι – και πάλι δεν μας στήριξαν. Κι έτσι συνέχισε να φουντώνει ο Λαϊκισμός με τα γνωστά αποτελέσματα…»

Ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε βέβαια, τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «θα πάμε μόνο μπροστά, δεν γυρίζουμε πίσω με τίποτα», αλλά και την Ακροδεξιά της Μελόνι λέγοντας: «Είναι “πολύ δημοκρατικό” οι διορισμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απειλούν τους λαούς της Ευρώπης, τις παραμονές των εκλογών, για το τι θα ψηφίσουν; Έτσι δεν έγινε και στην Ιταλία;». Άσκησε τέλος σκληρή κριτική στην μεταναστευτική πολιτική και τις ΜΚΟ, αλλά και στον δικαιωματισμό, τονίζοντας ότι «είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια διχαστική και ακατανόητη «νέα γλώσσα», πολιτικής ορθότητας».

Με αντιΣΥΡΙΖΑ ατζέντα η ομιλία Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε στην γνωστή προεκλογική ρητορική του με αναφορές και πάλι στο 2015, στους «Μένουμε Ευρώπη» και στο σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάννη Βαρουφάκη.

«Οι ‘Ελληνες ύψωσαν ανάστημα το 2015 για να μείνουμε Ευρώπη. Παλιά φαντάσματα επιδιώκουν νέες περιπέτειες με ‘Δήμητρες’ μικρότερης αξίας και από τα μυαλά των εμπνευστών τους» είπε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

«Πριν από σχεδόν 2 χρόνια στον ίδιο χώρο γιορτάζαμε τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, την πιο σημαντική μας επιλογή στη μεταπολιτευτική μας ιστορία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «στις 28 Μαΐου του 1980 η πατρίδα κατόρθωσε να γίνει δεκτή στις ευρωπαϊκές κοινότητες. Ο διορατικός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτάσσει την εθνική πτυχή του εγχειρήματος. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε μερικές εβδομάδες όσα χτίζαμε επί δεκαετίες το 2015. Το σύνθημα «δεν ξεχνώ» είναι και εδώ». «Πήγα και εγώ στις Βρυξέλλες. Διαπραγματευτικά 5 ώρες και έφερα 31 δισ.. Πρωταθλητές και στην καθιέρωση πλαφόν στο φυσικό αέριο. Κάποιοι δίστασαν, επιμείναμε, διεκδικήσαμε και η πρόταση μας έγινε ευρωπαϊκή απόφαση» είπε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «φυλάξαμε τα σύνορα μας και εξηγήσαμε στην Ευρώπη ότι είναι ευρωπαϊκά. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει και αυτή για τον φράχτη που θα κατασκευάσουμε στον Έβρο». Ωστόσο, σε μια προσπάθεια συντονισμού με τους κκ Καραμανλή και Σαμαρά, άσκησε μια κάποια κριτική προς την ΕΕ και τη Γερμανία, λέγοντας: «Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να αδικούνται κάποιες μικρότερες χώρες και κάποιες μεγαλύτερες χώρες να διεκδικούν εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να στηρίζουν τις δικές τους επιχειρήσεις». Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που η χώρα μας πλήρωσε πολύ ακριβά. Και κανείς δεν μπορεί να κουνήσει πια το δάχτυλο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι ο κακός μαθητής».

Οι ειδήσεις σήμερα

Βολές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατά κυβέρνησης και Μητσοτάκη για το πόρισμα της PEGA

Αλέξης Τσίπρας: Όταν προσπαθείς να δείξεις κάτι που δεν είσαι, στο τέλος της ημέρας «γκριντζάρεις»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago