Πολιτική

Το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο ως συγκριτικό πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα

Δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου και οι δύο μονομάχοι, Μητσοτάκης και Τσίπρας, δίνουν τη μάχη για την πρωτιά. Ο πρωθυπουργός, βοηθούμενος και από τα δημοσκοπικά ευρήματα την θεωρεί δεδομένη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την θεωρεί δυνατή και επιχειρεί να αντιστρέψει το μήνυμα που στέλνουν οι δημοσκοπήσεις για πρωτιά της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει την δυναμική αυτοδυναμίας που θα δώσει στις δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική, η πρωτιά της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στις τελευταίες ομιλίες του, ωστόσο,  την περασμένη εβδομάδα, άφησε ανοιχτά παράθυρα για εξελίξεις από την πρώτη Κυριακή, λέγοντας ότι φυσικά και θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και «αναλόγως του αποτελέσματος» θα ληφθούν αποφάσεις.    

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου, το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ζητά από τους πολίτες να δώσουν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ για να ανοίξει ο δρόμος για την “προοδευτική διακυβέρνηση”. Μια “προοδευτική διακυβέρνηση”, την οποία, ωστόσο, έχουν απορρίψει, σε αυτήν την φάση τουλάχιστον, όλοι οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι της Κουμουνδούρου.

Ο τρίτος παίκτης, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος φιλοδοξεί και μάλλον θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων, άνοιξε ελαφρώς τα χαρτιά του για τις μετεκλογικές συνεργασίες, δημοσιοποιώντας τις δώδεκα προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τα δώδεκα σημεία δηλαδή των βασικών πολιτικών τομών που αποτελούν και τη βάση μιας οποιασδήποτε μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε σε αυτήν την κίνηση, αλλά και στην γενικότερη στάση της Χαριλάου Τρικούπη, ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ότι στη ΝΔ. Το είπε, άλλωστε, ξεκάθαρα στην χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24, όπου αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανεξήγητη» την στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τις προσέδωσε «προσωπικά» χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πολλές φορές ο κ. Ανδρουλάκης» του δίνει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους προσωπικό θέμα μαζί του.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνει το κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 με ανοιχτό κάλεσμα προς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, όλων των κομμάτων, αναδεικνύοντας τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως τον μοναδικό του αντίπαλο. Απαντά με αυτόν τον τρόπο τόσο στην απόρριψη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ για τη στήριξη μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» αλλά και στη ρητορική τους που δείχνει να προσομοιάζει, σε αυτήν την φάση τουλάχιστον, με ένα νέο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Επιδιώκει με απλά λόγια να μετατρέψει αυτό το «μέτωπο» σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ίδιο. Το αν θα τα καταφέρει θα φανεί σε δύο εβδομάδες.

Οι ειδήσεις σήμερα

Παρέμβαση Γιώργου Παπανδρέου: Ο Ανδρέας ανήκει στον λαό

Εξακομματική Βουλή και πρωτιά της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της GPO

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago