Πολιτική

Ήττα του Ερντογάν δείχνει και νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 14ης Μαΐου βρίσκεται η Τουρκία και η αναμέτρηση, όσο πλησιάζουν οι ημέρες δείχνει ότι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι για τον Ερντογάν. Πολλές δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να υστερεί απέναντι στον υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην τελευταία από αυτές μάλιστα, της εταιρείας Aksoy, ο Κιλιτσντάρογλου φέρεται νικητής στον δεύτερο γύρο με 54,2% έναντι 45,8% του Ερντογάν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ακόμα και αν χάσει την προεδρία ο Ερντογάν, το κόμμα του (Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο να εκλεγεί ένας πρόεδρος που δεν θα είναι κυρίαρχος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ειδικά δε, στην περίπτωση του Κιλιτσντάρογλου υπάρχει σημαντική πιθανότητα να συμβεί αυτό, καθώς η συμμαχία στην οποία στηρίζεται είναι ετερόκλητη ιδεολογικά.

Την ίδια ώρα η εκλογική αναμέτρηση μεταφέρεται και εκτός των τουρκικών συνόρων, καθώς ο Ερντογάν διεκδικεί τις ψήφους των εκατομμυρίων Τούρκων που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία. Σημειώνεται ότι τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν ανοίξει ήδη και τη Δευτέρα στη Μασσαλία έγιναν και επεισόδια, γύρω από το εκλογικός κέντρο Σε αυτά τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα και η γαλλική αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει δύο φορές για να χωρίσει αντιμαχόμενους Τούρκους ψηφοφόρους .

Παρατράγουδα γύρω από τις τουρκικές εκλογές σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και στη Γερμανία , μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Νυρεμβέργης να εγκρίνει την τοποθέτηση σε δρόμους της πόλης προεκλογικών αφισών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν υπολογίζει στις ψήφους των περίπου 1,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων Τούρκων ψηφοφόρων που διαμένουν στη Γερμανία

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Νυρεμβέργης προκάλεσε αντιδράσεις, με τους επικριτές της να αναφέρουν ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του είναι «αντιδημοκράτες» που «δηλητηρίαζαν το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία». Από την πλευρά της η δημοτική αρχή της Νυρεμβέργης ανέφερε στο twitter: «Στεκόμαστε ουδέτεροι τόσο σε γερμανικές όσο και σε ξένες προεκλογικές εκστρατείες. Όλοι έχουν το δικαίωμα να αναρτούν αφίσες μέσα στα πλαίσια του νόμου» και πρόσθεσε ότι άλλα πολιτικά κόμματα δεν ζήτησαν να αναρτήσουν αφίσες τους και ότι αν το είχαν κάνει θα είχε δώσει έγκριση και για αυτές.

Η Γερμανία βρέθηκε στο κέντρο μιας διαμάχης και στις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2018, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες της προεκλογικής εκστρατείας του στη χώρα. Τέτοιες αντιδράσεις δεν αναμένονται πάντως αυτή τη φορά.

Οι ειδήσεις σήμερα

Αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους θα ζητήσει από το Κογκρέσο ο Μπάιντεν – Στόχος η αποτροπή της στάσης πληρωμών

Σήμερα η ανακήρυξη από τον Άρειο Πάγο των κομμάτων που θα μετέχουν στις εκλογές

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago