Κόσμος

Η «Όμικρον» εξαπλώνεται – Ποια μέτρα παίρνουν για τις γιορτές οι ευρωπαϊκές χώρες

Στον αστερισμό της Ομικρον, της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη θα κυλήσουν τα φετινά Χριστούγεννα, αντίθετα με τις ελπίδες που υπήρχαν ότι φέτος η κατάσταση θα είναι καλύτερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι περισσότερες χώρες, αναστέλουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις και ετοιμάζονται να επιβάλουν νέους περιορισμούς και οι υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της πανδημίας περιμένουν με αγωνία καθημερινά τα νέα δεδομένα για να προτείνουν μέτρα στους κυβερνώντες.

Ιταλία

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να υιοθετήσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον και τη θωράκιση της χώρας τις ημέρες των γιορτών.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία του, με τους οποίους συζήτησε τα μέτρα που αναμένεται να εγκριθούν οριστικά απόψε στο υπουργικό συμβούλιο.

Στα κυριότερα νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ανοικτούς χώρους όλων των περιφερειών της χώρας, ενώ η μάσκα υψηλής προστασίας (Ffp2) θα γίνει υποχρεωτική για την είσοδο σε κινηματογράφους, θέατρα, μέσα μεταφοράς και αθλητικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το πράσινο πάσο εμβολιασμένου θα είναι υποχρεωτικό και για κατανάλωση ροφημάτων και φαγητών «στα όρθια», σε καφέ και κάθε κατάστημα εστίασης. Κατά την ίδια, πάντα, χρονική περίοδο, η κυβέρνηση της Ρώμης θα απαγορεύσει υπαίθριες γιορτές που προκαλούν συνωστισμό.

Γερμανία

Στη Γερμανία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από την παραλλαγή «Ομικρον». Παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην λειτουργία των δομών του κράτους από το ενδεχόμενο να ασθενήσουν τις επόμενες εβδομάδες εκατομμύρια άνθρωποι. οι επιχειρήσεις ανησυχούν και παίρνουν μέτρα όπως επισημαίνει και η Deutsche Welle. Όπως σημειώνει σε άρθρο της η Handelsblatt, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς ζωτικής σημασίας αυστηροποιούν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας εν όψει του πέμπτου κύματος της πανδημίας. Αλλά βέβαια υπάρχουν κι άλλες που δεν χάνουν την ψυχραιμία τους σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας.

Στον τομέα της ενέργειας, οι διαχειριστές δικτύων ηλεκτροδότησης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, δηλώνουν ότι παίρνουν την κατάσταση πολύ σοβαρά και ότι έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο. Για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της ηλεκτροδότησης και χωρίς να θέλουν να δώσουν άλλες λεπτομέρειες, εξαγγέλλουν τη στενότερη συνεργασία με όλους τους ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύων. Η EnBW, για παράδειγμα, έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Για να αποφευχθούν μολύνσεις και κυρίως καραντίνα εργαζομένων ολόκληρων μονάδων επιτήρησης του δικτύου, η εταιρεία έχει διαχωρίσει τις βάρδιες σε κέντρα ελέγχου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ενέργειας και Διαχείρισης Υδάτων ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν αντιμετωπίζουν από την Όμικρον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια εφοδιασμού κι αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό του κλάδου σε ποσοστό ανάμεσα στο 80 και 90%. Βέβαια, κι εδώ είναι το θέμα, τα εμβόλια δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στη νέα παραλλαγή, αλλά τουλάχιστον προστατεύουν από βαριές επιπλοκές, ωστόσο δεν αποφεύγεται η καραντίνα.

Γαλλία

Η παραλλαγή Ομικρον εξαπλώνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς στην Γαλλία και είναι πιθανόν να κυριαρχήσει κατά την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Το νοσοκομείο βρίσκεται σε εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση, όλοι προετοιμαζόμαστε… για να δούμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας κάτι πολύ ισχυρό», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του δικτύου Assistance publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP) Μαρτέν Χιρς.

«Από την πλευρά του ο γιατρός παραμένει πάνω απ’όλα (εμβολιασμένος) πολίτης, που υποφέρει από εργασιακή εξάντληση, σε ένα σύστημα υγείας που το παρακολουθεί να καταρρέει», γράφουν οι συντάκτες του κειμένου που δημοσιεύθηκε στην Le Monde.

Ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής του AP-HP Ρεμί Σαλομόν δήλωσε σήμερα ότι είναι «περιπεπλεγμένο για τους εντατικολόγους να βλέπουν τους (ανεμβολίαστους) ασθενείς τους να γεμίζουν τις κλίνες και να προκαλούν εμβολή στο νοσοκομείο».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αναβάλλουμε την φροντίδα προς άλλους ασθενείς που είναι εμβιολιασμένοι και δεν μπορούν να έχουν την επέμβαση που περίμεναν», πρόσθεσε ο Ρεμί Σαλομόν. «Φυσικά, περιθάλπουμε όλους, αλλά βλέπετε ποια είναι η ηθική επιπλοκή αυτού του ζητήματος».

Βρετανία

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε σήμερα η Βρετανία, καθώς ανακοινώθηκαν 119.789 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο.Χθες τα νέα κρούσματα ανέρχονταν σε 106.122.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε οι θάνατοι ανέρχονται σε 147, από 140 την Τετάρτη.

Ο Μπόρις Τζόνσον, παρά τις πιέσεις λόγω των δεικτών της πανδημίας, αποφάσισε να περιμένει μέχρι τα Χριστούγεννα για να ανακοινώσει τυχόν νέους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Οποιαδήποτε ανακοίνωση δεν θα γίνει μέχρι την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, αναφέρει το Bloomberg, όταν ούτως ή άλλως η κυβέρνηση θα δώσει μια ενημέρωση για τον Covid-19 ανεξάρτητα από το αν ο Τζόνσον αποφασίσει να εισαγάγει νέους περιορισμούς.

Αυστρία

Αυστηρότερους κανονισμούς εισόδου από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία θα εφαρμόσει η Αυστρία από τα Χριστούγεννα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος της παραλλαγής «Όμικρον».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, όσοι φθάνουν στην Αυστρία από μία από τις παραπάνω χώρες, υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα δέκα ημερών. Από την υποχρέωση απαλλάσσονται όσοι έχουν ήδη δεχθεί τον ενισχυτικό εμβολιασμό και έχουν επιπλέον αρνητικό μοριακό τεστ.

Ακόμη αυστηρότεροι κανόνες αναμένεται να επιβληθούν στο εσωτερικό από τις 27 Δεκεμβρίου, με περιορισμό συνάθροισης σε κλειστό χώρο χωρίς προκαθορισμένες θέσεις στα 25 άτομα, τα οποία θα είναι εμβολιασμένα ή θα έχουν αναρρώσει από την Covid-19 (Κανόνας 2G) και θα φορούν προστατευτική μάσκα τύπου FFP2.

Σε χώρους με προκαθορισμένες θέσεις, θα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν έως και 500 άτομα με Κανόνα 2G ή έως και 1000 άτομα με τον Κανόνα 2G+, δηλαδή και με αρνητικό διαγνωστικό τεστ και έως 2000 άτομα που έχουν ολοκληρώσει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό και έχουν επίσης αρνητικό τεστ.

Στον κλάδο της εστίασης, από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00. Αναπόφευκτα, ακυρώνονται και όλες οι μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις για την αλλαγή του έτους.

Πορτογαλία

Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας προέβλεψε σήμερα Τετάρτη ότι η παραλλαγή Όμικρον θα προκαλέσει αριθμό ρεκόρ μολύνσεων τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα σχεδόν 9.000 νέα κρούσματα, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ χθες καταγράφηκαν 5.754 κρούσματα.

Παρόλο που η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο, με περίπου το 87% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι καθημερινές μολύνσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά όταν η Πορτογαλία αντιμετώπισε το χειρότερο κύμα της ασθένειας τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

«Πιθανότατα θα φθάσουμε σε αριθμό ρεκόρ (όλων των εποχών) κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίδο σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό δίκτυο TVI.

Η επίπτωση των 14 ημερών υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο μήνα και έφθασε σήμερα Τετάρτη τα 579 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Πορτογαλία προέρχονται από την παραλλαγή Όμικρον.

Για να περιορίσει την εξάπλωση της ενόψει της εορταστικής περιόδου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη νέους περιορισμούς, δίνοντας εντολή να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνιστώντας στον κόσμο να εργάζεται από το σπίτι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προέτρεψε τους πολίτες να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές τους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα

Ο Μπιλ Γκέιτς έπαψε να είναι αισιόδοξος: Μπαίνουμε στη χειρότερη φάση της πανδημίας

«Καραντίνα» και τεστ για όσους εμβολιασμένους νοσήσουν ή έρθουν σε επαφή με κρούσμα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago