Κόσμος

Πούτιν για φυσικό αέριο: «Η Ευρώπη να λύσει μόνη της τα προβλήματα που δημιούργησε»

«Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει» καθώς «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για την προμήθεια φυσικού αερίου και είναι άδικο να κατηγορείται η Μόσχα για την εκτίναξη των τιμών στην Ευρώπη»,υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι “η Gazprom όφειλε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πριν προχωρήσει σε προμήθεια αερίου στην spot αγορά και οι χώρες που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια -όπως η Γερμανία- τώρα διαθέτουν φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορούν ακόμη και να μεταπωλήσουν αέριο σε γειτονικές τους χώρες με κέρδος”.

Αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Δύσης ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι υποψιάζεται πως κάποια ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε τελικά στην Ουκρανία.

Το θέμα της Ουκρανίας

“Θετική” χαρακτήρισε ο Πούτιν την ανταπόκριση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις της Μόσχας, αναφορικά με τον τομέα της ασφάλειας, που περιλαμβάνουν την ρωσική απαίτηση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να τερματίσουν την στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Μάλιστα, τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η Ρωσία δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με την Ουκρανία και τη Δύση.

“Προς το παρόν διαπιστώνουμε μία θετική αντίδραση, οι Αμερικανοί εταίροι μας μάς είπαν ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αυτήν την συζήτηση, αυτές τις διαπραγματεύσεις, από τις αρχές του έτους στην Γενεύη”, δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η μελλοντική διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας “δεν είναι αποδεκτή”.

Από τη μεριά της, η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες των ΗΠΑ για προετοιμασίες εισβολής στην Ουκρανία μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ ζητά την εγγύηση και την υπόσχεση της Δύσης, ότι δεν θα υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Δύση κατά Μόσχας

Για “επιθετικές βλέψεις κατά του Κιέβου”, κατηγορεί η Δύση τη Μόσχα, την ώρα που ο στρατός της Ρωσίας έχει συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Από τη μεριά της η Μόσχα, που δηλώνει αντίθετα ότι θέλει να υπερασπισθεί την ασφάλειά της απέναντι στις “προκλήσεις” του Κιέβου και των Δυτικών, παρουσίασε πριν μερικές ημέρες δύο σχέδια συνθηκών, με το ένα να απευθύνεται στις ΗΠΑ και το άλλο στο ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις της για αποκλιμάκωση.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την απαγόρευση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, κυρίως προς την Ουκρανία, και περιορίζουν την δυτική στρατιωτική συνεργασία στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά δεν επιβάλλουν μέτρα στην Ρωσία.

“Το μπαλάκι βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο. Πρέπει να μάς απαντήσουν”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι για τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη στις αρχές του 2022 έχουν ήδη ορισθεί.

Διαβάστε επίσης

Πούτιν: Δικαίωμά μας να απαντήσουμε στρατιωτικά στις προκλήσεις της Δύσης

Ο Μπιλ Γκέιτς έπαψε να είναι αισιόδοξος: Μπαίνουμε στη χειρότερη φάση της πανδημίας

ΠΟΥ: Έσπασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αμερικανική Ήπειρο

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago