Πολιτική

Μενέντεζ στο Φόρουμ των Δελφών: Το σχήμα «3+1» με τις ΗΠΑ και τα μηνύματα για τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας

Στη σημασία του τριμερούς σχήματος ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, συν τις ΗΠΑ (3+1), με έμφαση στην ενέργεια, αλλά και στην ανάγκη διεύρυνσης και εμβάθυνσης των πεδίων συνεργασίας αναφέρθηκε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ,  μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών μέσω βίντεο-μηνύματος.

«Το τριμερές σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, συν τις ΗΠΑ, πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ενέργεια. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι με τους στρατιωτικούς εταίρους και συμμάχους μας. Οι συλλογικές μας δυνατότητες με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο  πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνους ηγέτες» τον Ερντογάν και τον Πούτιν, ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε ότι τους είδαμε «πρόθυμους να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο» και σημείωσε ότι «η καλύτερη άμυνα κατά μιας τέτοιας επίθεσης είναι να έχουμε ισχυρές συμμαχίες με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές τους αξίες».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κράτη που πιστεύω ότι είναι ενωμένα με τέτοια κοινά συμφέροντα και αξίες» και εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες από τις αλλαγές να τίθενται σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να είναι ο επόμενος αποδέκτης F-35».

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μπομπ Μενέντεζ είπε πως αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο, επισημαίνοντας παραλλήλως ότι είναι μια περιοχή «γεμάτη απίστευτες υποσχέσεις». Τόνισε μάλιστα ότι, «καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνονται από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητές της ως μέρος της λύσης και δήλωσε περήφανος που έχει πρωταγωνιστήσει ο ίδιος στο Κογκρέσο σε αυτό το θέμα».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υπενθύμισε πως έχει συγγράψει και εγκρίνει τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, «ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κέντρου που θα βοηθήσει στην πλήρη αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της περιοχής». Παραλλήλως έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης, για την οποία είπε ότι «χρησιμεύει ως ένας σημαντικός στρατιωτικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μεταμορφώνεται σε ένα ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου». Δεσμεύτηκε τέλος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τον πρέσβη Γιώργο Τσούνη και τους Έλληνες εταίρους τους, για την ανάπτυξη της περιοχής.

Οι ειδήσεις σήμερα

Στη μάχη του Επικρατείας τα κόμματα – Ανακοινώσεις από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Αιχμές Δένδια για Βρυξέλλες: Η ΕΕ πρέπει να προσέξει και τη Μεσόγειο

Χωρίς συμφωνία στη Διακομματική – Επιμένει στα δύο debate ο ΣΥΡΙΖΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago