Πολιτισμός

Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τα “έργα και τις ημέρες” της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Στο στόχαστρο του τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουν μπει οι διορισμοί διοικητικών συμβουλίων στα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, η ανανέωση της θητείας των μελών του ΚΑΣ, πριν τη λήξη της, και η στάση της Λίνας Μενδώνη απέναντι στην απώλεια της αείμνηστης και σπουδαίας προκατόχου της, Μυρσίνης Ζορμπά,

«Τι φοβάστε κυρία Μενδώνη; Την επόμενη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας ή την ίδια τη Δημοκρατία;» διερωτάται ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο θεσμικός κατήφορος της απερχόμενης και συστηματικά ασχημονούσας “υπουργού Πολιτισμού” δεν έχει τέλος και όριο».

«Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, η κα Μενδώνη έσπευσε να διορίσει διοικητικά συμβούλια ημετέρων στα μουσεία που η ίδια και η κυβέρνηση της μετέτρεψαν, χωρίς καμία συναίνεση, σε ΝΠΔΔ, υπό τον φόβο της επόμενης δημοκρατικής κυβέρνησης που θα καταργήσει τον επαίσχυντο νόμο και θα τα επιστρέψει στον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπου και ανήκουν. Τα πρώτα δείγματα γραφής αυτών των Δ.Σ. τα είδαμε ήδη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου κατέφθασαν προχθές και κάποιοι εξ’ αυτών ως “αυτοκράτορες” μετά τη λεηλασία, ασχημονώντας και προκαλώντας εξίσου με εκείνη που τους διόρισε» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει επίσης ότι «την παραμονή της προκήρυξης των εθνικών εκλογών, η κα Μενδώνη έσπευσε να τοποθετήσει σε διάφορες θέσεις ευθύνης του υπουργείου, με προσωπική της απόφαση, τους αρεστούς της, χωρίς καμία διαφάνεια, υπό τον φόβο της απώλειας του ελέγχου ενός κορυφαίου θεσμού και ενός Υπουργείου πάνω στο οποίο επί τέσσερα χρόνια συστηματικά βυσσοδόμησε, θεωρώντας μάλλον τον εαυτό της εσαεί διορισμένο και δυνάμενο να αυθαιρετεί στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, όπως συνηθίζει».

Στην ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει επίσης ότι «ανήμερα της προκήρυξης των εθνικών εκλογών, η κα Μενδώνη έσπευσε να ανανεώσει για τα επόμενα τρία χρόνια τη θητεία των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που η ίδια διόρισε, ενώ αυτή δεν είχε λήξει ακόμη, υπό τον φόβο της επόμενης κυβέρνησης που θα βάλει τέλος στην αυθαιρεσία των καταστροφικών αποφάσεων για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, που επί τέσσερα χρόνια υπαγορεύονταν από τους κύκλους συμφερόντων που ξεδιάντροπα η ίδια και η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξυπηρέτησαν».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «την ημέρα της κηδείας της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, η κα Μενδώνη έφτασε στο έσχατο σημείο αντιθεσμικότητας και θεσμικής απρέπειας. Δεν κατάφερε να βρει ούτε τα σωστά λόγια ούτε τις συμβολικές εκείνες πράξεις που απαιτεί ο δημόσιος θεσμός, τον οποίο η ίδια έτυχε προς το παρόν να εκπροσωπεί, για να τιμήσει έστω και συμβολικά την προκάτοχό της, όπως της αναλογούσε και όπως πράττει άλλωστε τις τελευταίες ημέρες αδιάκοπα ο κόσμος των γραμμάτων και του πολιτισμού. Δεν κατάφερε, εν τέλει, να διαβεί ούτε μισό βήμα στο τεράστιο πολιτισμικό χάσμα που διακρίνει την ίδια, από την αείμνηστη και σπουδαία προκάτοχό της, αλλά αυτό είναι δική της υπόθεση». ​

«Όμως, κα Μενδώνη: Όσες νάρκες και να βάλετε για να εδραιώσετε ένα καθεστώς στον πολιτισμό, που απεχθάνεται τον ίδιο τον πολιτισμό, τις αξίες και τους ανθρώπους του, οι μέρες σας σε αυτόν τον κορυφαίο θεσμό -που δεν έχετε σταματήσει να κακοποιείτε κατά συρροή τέσσερα χρόνια τώρα- είναι μετρημένες» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ειδήσεις σήμερα

Επιμένει στη “Δήμητρα” και το 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επίθεση σε Τσίπρα, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ

Προκρίνει κυβέρνηση «μακράς πνοής» με το ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας, κρατώντας ανοιχτή και την ψήφο ανοχής

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago