Πολιτική

Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των δημοσκοπήσεων – Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια ανταπαντά στον ΣΕΔΕΑ

Αρνητική απάντηση έδωσε ο ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς) στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναρτούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους. Ο  ΣΕΔΕΑ απάντησε πως η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων δεν προβλέπεται στον σχετικό νόμο, αλλά και ότι η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η απάντηση του ΣΕΔΕΑ προκάλεσε, ωστόσο, νέα παρέμβαση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία ανέφερε ότι οι εταιρίες δημοσκοπήσεων «αρνούνται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο». Υπενθύμισε μάλιστα ότι στο παρελθόν παρατηρήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου

«Το ερώτημα παραμένει – Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια;»

Ο ΣΕΔΕΑ σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε σήμερα αρνητικά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για ανάρτηση των πρωτογενών και αστάθμητων στοιχείων των δημοσκοπήσεων. Χωρίς να επικαλείται κάποιον συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο για την μη ανάρτησή τους, αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο.

Αλήθεια, όμως, σε ποια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα βασίζεται η δημοσίευση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο η πρόθεση ψήφου; Ειδικά, όταν κατά το παρελθόν, ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2019 αλλά και στο δημοψήφισμα του 2015, η διαφάνεια θα ενίσχυε και την πληγωμένη αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια; Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα η ετυμηγορία του λαού θα μας κρίνει όλους. Και τα κόμματα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Νωρίτερα, ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσιοποίηση των αστάθμητων δεδομένων των ερευνών, επικαλούμενος πως η δημοσιοποίηση τους δεν προβλέπεται στον σχετικό νόμο, αλλά και ότι διεθνώς δεν συνηθίζεται.

Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ

Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια. Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.

Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους.

Οι ειδήσεις σήμερα

Δεν τολμά ντιμπέιτ με Τσίπρα ο Μητσοτάκης – Ένα με όλους τους αρχηγούς η γραμμή της κυβέρνησης

Στην τελική ευθεία για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο ΣΥΡΙΖΑ -Ποια ονόματα ακούγονται

Κουτσούμπας: Δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή, η Κυριακή είναι μία στις 21 Μαΐου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago