Κόσμος

Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν

Νωρίς το βράδυ της Κυριακής, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια της Γαλλίας, αποχώρησε από το Σουδάν η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα δύο άτομα που έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΞ., η ομάδα αυτή των Ελλήνων είναι εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Εκεί βρίσκονται η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο επίτιμος πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην Ε.Ε. και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

Νωρίτερα, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα C-27J, μαζί με 15 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου πέταξαν για την Αίγυπτο, προκειμένου να τεθούν σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό συνολικά 120 Ελλήνων και Κυπρίων από το Σουδάν. Όπως είχαν μεταδώσει διεθνή ΜΜΕ, το γαλλικό κονβόι που εγκαταλείπει το Σουδάν και στο οποίο επιβαίνουν και Έλληνες πολίτες χτυπήθηκε. Το κονβόι συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και ύστερα εκτός Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα. Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης που αντιμάχονται τον τακτικό στρατό του Σουδάν υποστηρίζουν πως δέχθηκαν επίθεση από αεροσκάφη κατά την διάρκεια της εκκένωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν στο twitter:

Το πρωί της 23ης Απριλίου 2023, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης δέχθηκαν επίθεση από αεροσκάφη κατά την εκκένωση Γάλλων υπηκόων από την πρεσβεία τους, περνώντας από το Μπαχρί στο Ομντουρμάν, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή Γάλλων υπηκόων τραυματίζοντας έναν από αυτούς και την επιβίωση των υπολοίπων. των μελών της συνοδείας.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης αναφέρουν ότι, σε πλήρη συντονισμό με τη γαλλική κυβέρνηση, η συνοδεία εκκένωσης Γάλλων υπηκόων μετακινήθηκε σήμερα το πρωί από τη γαλλική πρεσβεία και διέσχισε την πόλη Μπαχρί στο Ομντουρμάν, όπου δέχθηκε επίθεση και το αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου και της κηρυγμένης εκεχειρίας έγιναν μάρτυρες και παρευρέθηκαν μέλη της γαλλικής πρεσβείας που κατέγραψε το περιστατικό. Μπροστά σε αυτή τη δειλή επίθεση για τη διατήρηση της ασφάλειας των Γάλλων υπηκόων, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έπρεπε να επιστρέψουν τη συνοδεία στο πρώτο σημείο εκκίνησης.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευσή τους στην κηρυγμένη ανακωχή και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να μπορέσουν οι πολίτες να αποκτήσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και να διευκολύνουν τη μετακίνηση ξένων υπηκόων στις περιοχές εκκένωσης που έχουν ορίσει οι κυβερνήσεις τους.

Οι ειδήσεις σήμερα

Πληροφορίες θέλουν την Έλενα Ακρίτα σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ κατά Θεοδωρικάκου: Μετέτρεψε το Υπουργείο σε προεκλογικό του γραφείο

Ανοιχτή σύγκρουση στην Ελληνική Λύση για επιχείρηση «αποστασίας» και συνεννοήσεις βουλευτών του με τη ΝΔ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago