Πολιτική

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για πρόοδο και δημοκρατία ζήτησε από το Βερολίνο ο Τσίπρας

«Δεν ζητούμε μια δεύτερη ευκαιρία» διακυβέρνησης, αλλά «την πρώτη ευκαιρία προκειμένου να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Βερολίνο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τις επικείμενες εκλογές ως «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων», χαρακτηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία «νεοφιλελεύθερο, νεοσυντηρητικό κόμμα». Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών και απηύθυνε πρόσκληση προοδευτικής συνεργασίας «στη βάση προγράμματος» σε όλα τα κόμματα «εκτός από τη ΝΔ και την ακροδεξιά», προκειμένου, όπως είπε, να μην χρειαστούν νέες εκλογές. «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησής του και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το 2019 η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να ισχυριστεί, όπως συνηθίζεται, ότι «παρέλαβε χάος». «Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης η οποία, αυτό που άφησε, δεν επέτρεπε στην επόμενη κυβέρνηση να πει “παραλάβαμε χάος”. Η χώρα του 2019 δεν είχε σχέση με την υπό κατάρρευση χώρα που βρήκαμε το 2015» τόνισε και ανέφερε ενδεικτικά ότι «διατηρήθηκε η δημοσιονομική ισορροπία κρατώντας την κοινωνία όρθια», τέθηκαν υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές με τη συνεργασία των εταίρων, ενώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών δόθηκε «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα». Αναρωτήθηκε επίσης «πώς θα ήταν σήμερα τα Βαλκάνια χωρίς αυτή τη Συμφωνία».

Για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη» εκλογική αναμέτρηση και για «διαφορετικές, αλλά εξίσου σοβαρές» προκλήσεις. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω της τις πολιτικές που οδήγησαν στην χρεοκοπία, τις πρακτικές αναδιανομής προς τους λίγους και τους ισχυρούς, τη βάναυση κακοποίηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου κακοποιήθηκαν από μια κυβέρνηση η οποία παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, μια κυβέρνηση η οποία δεν έδειξε σεβασμό στην ελευθεροτυπία». Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, σε δημόσια συζήτηση με την καθηγήτρια Θεατρολογίας στο πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ, Μαργαρίτα Τσώμου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον τίτλο πρόσφατης εκδήλωσης του Ιδρύματος της Αριστεράς περί «ορμπανοποίησης» της Ελλάδας, μίλησε μεν για  «αλαζονική κυβέρνηση», αλλά κράτησε αποστάσεις από τον συγκεκριμένο όρο, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ βαρύ». Αντέτεινε πάντως ότι οι εκλογές «είναι μεγάλη ευκαιρία η αλλαγή που προσδοκούμε να φέρει ουσιαστική επαναφορά των βασικών κανόνων της δημοκρατίας».

Οι ειδήσεις σήμερα

Σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νίκος Παππάς: Το «πόρισμα Μητσοτάκη» αποδεικνύει την απόπειρα συγκάλυψης

Το πρωί του Σαββάτου στην ΠτΔ ο Μητσοτάκης για την προκήρυξη των εκλογών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago