Πολιτική

Θορυβημένο το Μαξίμου από το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης αλλαγής του εκλογικού νόμου στις 21Μαΐου

Θορυβημένη εμφανίζεται η ΝΔ με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες εκλογές, αυτές της 21ης Μαΐου, ακόμη και αν το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης έρθει δεύτερο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «κυβέρνηση ηττημένων», την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει απορρίψει, εμμένοντας στον προεκλογικό λόγο του στην θέση ότι προϋπόθεση για την «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε και τον πραγματικό φόβο του Μαξίμου που δεν είναι άλλος από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επαναφορά της απλής αναλογικής.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο και η συζήτηση άνοιξε ξανά με αφορμή μια δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη, την Τετάρτη, ο οποίος ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί ενεργητικά τα συνταγματικά δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψουν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ακόμα και σε περίπτωση που έρθει δεύτερος στις εκλογές. «Εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. Την συζήτηση προχώρησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει μια «κυβέρνηση ηττημένων» μετά τις εκλογές.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «πιστεύω πως εάν τα αποτελέσματα των εκλογών αθροίζουν πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ25, ασχέτως του τι λέει ο κ. Τσίπρας, θα την κάνουν την προσπάθεια να κάνουν κυβέρνηση».

Στην συζήτηση ήταν παρών και ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος επιχείρησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης ηττημένων». Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θεωρητική συζήτηση και απαντώντας σε ερώτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, είπε ότι «σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων […], εμείς λέμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα και θέλουμε όχι μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και κοινωνική. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα σενάρια που λέμε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Κι αν τα φέρει η πραγματικότητα, όμως, έχεις δίκιο να με ρωτάς (απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη), τότε θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».

Η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε, ωστόσο, στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ενδεικτική του ότι η κυβέρνηση και το Μαξίμου έχουν θορυβηθεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έβαλε μάλιστα στο τραπέζι και το “δόλωμα” της απλής αναλογικής τονίζοντας: «Πάμε δηλαδή στο βράδυ των εκλογών και στο σενάριο να έχουν τα τρία κόμματα αυτά 142 βουλευτές και να πουν στο ΚΚΕ “εάν στην ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίσετε λευκό και κατεβάσετε το όριο κάτω από 151 εμείς δεσμευόμαστε ότι ο πρώτος νόμος θα είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής”. Θα καταλήξουμε σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας ηττημένων». Πρόσθεσε δε ότι η ανησυχία του εντείνεται από το ότι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε σε ανάλογη δήλωση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, στο “One Channel”. Παίρνοντας αφορμή, ειδικότερα, από τοποθετήσεις των κ.κ. Τσίπρα, Δραγασάκη και Τσακαλώτου έκανε λόγο για αποκαλυπτήρια των πραγματικών διαθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ζητούν μια κυβέρνηση ηττημένων, η οποία όμως θα οδηγήσει σε μια ηττημένη Ελλάδα», επισήμανε. Ενώ για το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη υποστήριξε ότι «η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά οδηγεί σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ειδήσεις σήμερα

Ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Οικονόμου

Ανδρουλάκης: Μητσοτάκης και Τσίπρας υπεύθυνοι για τη λειτουργία «ψηφιακού παρακράτους κουκουλοφόρων

Έπιασαν δουλειά οι δικηγόροι στην υπόθεση Γεωργούλη – Τι λένε οι δύο πλευρές

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago